Brüksel'de Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi Konferansı'nın açılışında konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Suriye halkına 1 milyar avro (1,06 milyar dolar) daha destek sunacaklarını söyledi.

Borrell, "2022 yılı için 1 milyar avroluk ek yardımı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandı.

AA'nın haberine göre; Borrell, böylece AB'nin toplam katkısının 1,56 milyar euroya (1,65 milyar dolar) çıkacağını belirtti. Birçok Suriyelinin hayatta kalmasının Türkiye'den gelecek sınır ötesi yardıma bağlı olduğuna dikkati çeken Borrell, "Ankara ve diğerleriyle çalışmaya devam edeceğiz." dedi. Borrell, "Suriye, artık ön sayfalarda olmasa da insani yardıma duyulan ihtiyaç muazzam olmaya devam ediyor." diye konuştu.

“Suriye'de durum daha kötü olacak”

Kendi ülkelerinde yaşayan Suriyelilerin yüzde 92'sinin yoksullukla karşı karşıya olduğunu dile getiren Borrell, yaklaşık yüzde 60'ının ise gıda güvensizliği yaşadığını aktardı ve ekledi: "Bir sonraki öğünün nereden geleceğini bilmiyorlar. Rusya'nın Ukrayna'da açtığı savaş gıda ve enerji fiyatlarını artıracak ve Suriye'de durum daha kötü olacak."

“Evlerine güvenli ve onurlu şekilde dönmelerini umuyoruz”

Josep Borrell ayrıca, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak'ta yaşayan yaklaşık 7 milyon Suriyeli mültecinin ihtiyaçlarına da dikkat çekti. Borrell, "Hükümetlerin, mülteci nüfuslarına gösterdiği sürekli cömertliği tekrarlamak isterim. Entegrasyon ve gerilimler bile ağır bir yüktür." şeklinde konuştu. Aynı AB yetkilisi, "Bu insanların evlerine gönüllü, sürdürülebilir, güvenli ve onurlu şekilde dönmelerini umuyoruz." ifadesini kullandı. 2023 için AB'nin Suriye'deki Suriyeliler ve bölge ülkelerdeki Suriyeliler için 1 milyar 560 milyon avroluk destek sağlayacağını bildiren Borrell, "Bugün hepinizden eşit oranda cömert davranmanızı istiyorum." dedi.

5,3 milyon avro yardım sözü verilmişti

Bağış konferansına hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve ajanslar ile bölgesel kuruluşlar ve sivil toplum temsilcileri katılıyor. Geçen yıl, uluslararası toplum Suriye ve mültecilere ev sahipliği yapan komşu ülkeler için toplam 5,3 milyon euro (yaklaşık 5,7 milyon dolar) yardım sözü vermişti. Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), 2022'de Suriye'ye yardım için 10,5 milyar dolar toplanması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, 10,5 milyar doların 4,4 milyar dolarının Suriye içinde, 6,1 milyar doların ise Suriyeli mülteciler ve mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere destek için kullanılacağını kaydetti. Josep Borrell, Suriyelilerin hayatlarını yeniden kurmaları için Suriye sivil toplumuyla, yerel örgütler ve liderlerle birlikte çalışılması gerektiğine işaret ederek, alıkonulanların akıbetlerinin, savaş suçlarının aydınlatılması için uluslararası sorumluluğun yerine getirilmesi çağrısı yaptı.

“Esad rejimine yönelik yaptırımlarımızı sürdüreceğiz”

Borrell, “Rusya ve rejim, BMGK'nin 2254 sayılı kararına bağlılığımızdan vazgeçmeyeceğimizi, bu konferans vesilesiyle anlamalıdır. Esad rejimine yönelik yaptırımlarımızı sürdüreceğiz, insanlar evlerine güvenle dönene kadar ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz.” dedi.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal temsil ediyor.