İsrail'in iki haftalık bir süreç içerisinde işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait onlarca evi yıktığı ve el koyduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, İsrail yönetiminin "izni olmadığı" gerekçesiyle 30 Ağustos ila 12 Eylül tarihleri arasında Filistinlilere ait en az 44 yapıya el konulduğunu veya bu yapıların yıkıldığını açıkladı.

İsrail'in Doğu Kudüs'te toplamda 9 yapıyı yıktığı/yıktırdığı biliniyor. Bu yapılardan 5'i İsrail tarafından zorla Filistinlilere yıktırıldı. Filistinliler, evlerini kendileri yıkmadığı takdirde fahiş yıkım ücretleri ödemek zorunda kalıyorlar.

İsrail'in Filistinlilere kendi evlerini yıktırmaya zorlamasının 'psikolojik bir savaş' amacı taşıdığı ifade ediliyor.

Batı Şeria'nın “C Bölgesi“nde kalan 35 yapı ise yine İsrail tarafından yıkıldı veya alıkonuldu. Bu yapılardan 19'unun herhangi bir uyarıda bulunmadan Filistinlilerin elinden zorla alındığı aktarılıyor.

İsrail, 1967'den bu yana işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait birçok evi veya yapıyı yıkmış ve buralara Yahudi yerleşimcilerin yerleşmesinin önünü açmıştı.

Uluslararası toplum nazarında yerleşimlerin yasa dışı olarak tanımlanmasına rağmen Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 700 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığı belirtiliyor.

1995 yılında imzalanan Oslo Anlaşması'na göre Batı Şeria A Bölgesi, B Bölgesi ve C Bölgesi olarak üçe ayrılmış durumda.

"C Bölgesi"nin idari yönetiminin ve güvenlik durumunun tamamen İsrail'e ait olması sebebiyle bu bölgede ikamet eden Filistinli sakinler, İsrail'in yeni şehir planlamaları sebebiyle sistematik ayrımcılığa maruz kalıyor.