Libya'nın güney kesimindeki Murzuk kentinde aralarında anlaşmazlık bulunan Tebu ve El-Arab kabileleri arasında ABD gözetiminde uzlaşı anlaşması imzalandığı bildirildi.

ABD'nin Libya Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ara bulucuğunda ve Güneyli Yerel Arabulucular Örgütü iş birliğinde Libya'nın Murzuk kentindeki Tebu ve El-Arab kabileleri arasında uzlaşı için Tunus'ta görüşmeler yürütüldüğü duyuruldu.

ABD'nin Libyalılar arasında uzlaşıya destek olduğu kaydedilen açıklamada, Tunus'un başkentinde yapılan görüşmeler sonucu Tebu ve El-Arab kabile heyetlerinin, savaş yerine barışı seçtiği ve dün uzlaşı anlaşması imzaladığı belirtildi.

Söz konusu anlaşmanın kabileler arası çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kalan iç göçmenlerin güvenli bir şekilde evlerine dönmesinin ve Murzuk halkına daha iyi hizmet sunulmasının önünü açtığı ifade edildi.

USAID'ın anlaşmanın uygulanmasına ve Murzuk'un barışın hüküm sürdüğü bir kent haline gelmesine destek olacağı aktarıldı.

Murzuk'ta 2 yıl önce söz konusu iki kabile arasında 8 ay süren çatışmalarda iki taraftan 100'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi de göç etmek zorunda kalmıştı.