Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail'in Lübnan'a saldırı tehditlerini kabul etmediklerini ve tartışmalı deniz sınırındaki petrol ve gaz haklarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre Avn, başkent Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda bir grup milletvekilini kabul etti.

Görüşmede İsrail ile uzun yıllardır yaşanan tartışmalı deniz sınırı nedeniyle son dönemde artan gerginliğe değinen Avn, "Uluslararası hukuk ve kararları ihlal eden düşman İsrail'in tehditlerini kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Avn, bununla birlikte Beyrut'un, Tel Aviv yönetimi ile Mayıs 2021'den bu yana askıya alınan dolaylı müzakerelere yeniden başlamaya istekli olduğunu kaydetti.

Tartışmalı deniz sınırı sorununa çözüm konusunda İsrail'in ve ABD'nin önerdiği sınır haritalarını reddettiklerini hatırlatan Avn, "Ülkenin gaz ve petrol rezervi haklarından vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Lübnan için deniz sahasındaki 4. blokta gaz ve petrol arama çalışmaları yapan sondaj firmasının faaliyetlerini durdurduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Avn, bunun sebebini de uluslararası baskılara maruz kalan sondaj şirketinin gerçekçi olmayan tekliflerde bulunması olarak açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein'ın İsrail ve Lübnan arasında ara buluculuk yapmak üzere bugün Beyrut'a gelmesi bekleniyor.