Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, Arap ve Körfez ülkeleriyle karşı karşıya gelmek istemediklerini söyledi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın, Suudi Arabistan'ı "terör örgütü DEAŞ ve tekfircilerin" arkasında durmakla suçlamasının ardından hükümet kanadından tepki içerikli mesajlar gelmeye devam ediyor.

Mevlevi, Suudi Arabistan merkezli El-Hades kanalına yaptığı açıklamada, Lübnan kanunlarının dost ülkelerle ilişkileri bozmayı yasakladığını ifade etti.

Lübnan'ın hiçbir Arap ülkesine hakaretin ve kötülüğün çıkış noktası olmaması gerektiğini vurgulayan Mevlevi şunları kaydetti:

"Arap ve Körfez ülkeleriyle karşı karşıya gelmek hükümetin programında yok. Arapların değerlerine hakaret etmek de hükümetin tutumunu yansıtmıyor."

Hizbullah liderinin Suudi Arabistan'ı hedef alan sözleri

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 3 Ocak'ta yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan'ın, "Lübnan'ın küçük bir Suudi emirliğine dönüşmesine engel olanlar ve Irak ile Suriye'deki projesini Lübnan'da boşa çıkaranlarla sorun yaşadığını" söylemiş, Riyad yönetimini DEAŞ ile tekfircilerin arkasında durmakla suçlamıştı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise Nasrallah'ın Suudi Arabistan hakkındaki açıklamalarının hükümetin tutumunu yansıtmadığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn da devletin resmi tutumuna vurgu yaparak, Suudi Arabistan ile ortak çıkarlarının bulunduğunu ifade etmişti.

Lübnan ve Körfez ilişkileri

Lübnan ile başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiler, bir süre önce de dönemin Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin açıklamaları nedeniyle gerilmişti.

Kardahi, 27 Ekim 2021'de yayımlanan bir televizyon programında, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayıcı ifadeler kullanmıştı.

Lübnanlı Bakan'ın açıklamaları üzerine Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt, Beyrut'taki büyükelçiliklerini 29-30 Ekim'de geri çağırmıştı.

Açıklamalarıyla diplomatik krize yol açan Kardahi ise 3 Aralık 2021'de görevinden istifa etmişti. Ancak Kardahi'nin istifasına rağmen söz konusu Körfez ülkeleri, Lübnan ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmedi.