Sisi, Bennett’ı Kahire’ye davet etti.

Bakan Kamil, Bennett’e Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin önümüzdeki haftalarda Mısır’a resmi bir ziyarette bulunma davetini iletti.

Kamil’e, Tümgeneral Amr Nazmi ve Tümgeneral Ahmed Abdülhalik’in eşlik ettiği ziyaretin İsrail ile Hamas ve Gazze Şeridi’ndeki diğer Filistin direniş grupları arasında uzun vadeli bir ateşkes sağlamak amacıyla gerçekleştiği belirtildi.

Ramallah’taki siyasi kaynaklar, Kamil ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasındaki görüşmelerde Filistin uzlaşısının ve seçimlerin iptalinden sonra bu uzlaşmanın nasıl ilerletileceğinin ele alındığını aktardılar.

Tel Aviv’deki kaynaklar da Bennett, Savunma Bakanı Benny Gantz ve İsrail istihbarat liderleriyle yapılan görüşmelerde ağırlıklı olarak Filistin meselesindeki zorlu başlıkların ele alındığını kaydettiler.

İsrail hükümeti Kamil’in ziyaretini Filistin meselesine dair daha evvel attığı olumlu adımlar doğrultusunda memnuniyetle karşıladı. Yapılan aıklamalar Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan işgal altındaki Gazze Şeridi’ne ulaştırılması engellenen yapı malzemeleri ve diğer malların girişinin onaylandığını doğruladındı. Aynı şekilde, hafta sonunda Gazze Şeridi’nden Sderot’a fırlatılan füzeye karşılık vermeyerek on binlerce Filistinli aileye Katar hibesinin ödenmesinin kolaylaştırılmasının da kabul edildiği kaydedildi.

Ancak Bennett ve Gantz Mısırlı konuğa tüm bu olumlu adımlara rağmen Hamas’ın İsrail’e meydan okumaya devam ettiğini, kendi görüşünü baskın hale getirmeye çalıştığını ve askeri çatışmayı yeniden alevlendirmek için İran’dan fon aldığını aktardılar.

Afganistan’da yaşananlardan ve Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye ile Taliban yetkilileri arasındaki görüşmelerin ardından yeni çatışmalar meydana geleceği sinyalleri görüldüğünü belirttiler. Hamas”ın uzun süreli bir ateşkes konusundaki samimiyetinden şüphelendiklerini vurguladılar.

Bennett salı günü Gazze Askeri Birimi karargahında yaptığı açıklamasında “Başkaları için değil, bizim için uygun olan zaman, yer ve koşullarda çalışacağız” diyerek tehditte bulundu.

Bakan Gantz da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Surların Muhafızı Operasyonu’ndan (Gazze’ye yapılan son saldırı) sonra ne olup olmayacağına karar verdik ve bu şekilde hareket edeceğiz. İstediğimiz yerde ve zamanda büyük bir güçle hareket etme hakkımızı saklı tutacağız ve her şeyi olması gerektiği gibi yapacağız.”

Ramallah’taki Devlet Başkanlığı Genel Merkezi de dün görüşmeyle ilgili bir bildiri yayınladı. Bildiride Mahmud Abbas’ın, Cumhurbaşkanı Sisi liderliğindeki kardeş Mısır’ın, Filistin halkını ve haklı davalarını destekleyen çabalarına ve girişimine değer verdiği belirtildi. Aynı şekilde Filistin topraklarındaki son gelişmelerin, ikili ilişkileri güçlendirmenin ve bölgede istikrar ve barışı sağlama imkanlarının gözden geçirildiği bilgisi paylaşıldı.

Mısır İstihbarat Bakanı Abbas Kamil de Cumhurbaşkanı Sisi’nin selamını ileterek Mısır Arap Cumhuriyeti’nin iki halkın iyiliği ve Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlıklarını kazanmalarına destek olmak için atılan tüm adımlarda ve girişimlerde Filistin Devleti ile koordinasyon halinde olma yönündeki isteğini vurguladı.

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Filistinli bir kaynak, Kamil’in Ramallah’ta Abbas’a Mısır’ın siyasi süreci ilerletme çabaları hakkında bilgi verdiğini aktardı. Görüşmede uzlaşı dosyasının gündeme geldiğini ve ayrıca Gazze Şeridi’nde uzun vadeli bir sakinliğe ve bölgenin yeniden inşasına ilişkin çabalar hakkında da açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.

Toplantıya Filistin tarafından Sivil İşler Genel Otoritesi Başkanı, Fetih Merkez Komitesi üyesi, Bakan Hüseyin eş-Şeyh, Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Enformasyon Bakanı, Devlet Başkanı’nın diplomatik danışman katıldı. Mısır tarafında da Tümgeneral Amr Nazmi ve Tümgeneral Ahmed Abdülhalik yer aldı.

Kaynağa göre Mısırlılar birliğin sağlanmasını, ateşkes anlaşmasının tamamlanmasını, Gazze Şeridi’nin yeniden inşasına başlanmasını ve ardından da siyasi bir sürecin devreye sokulmasını garanti eden kapsamlı bir siyasi çözüm bulunmasını istiyor.

Ancak Mısırlıların bu çabaları, İsrail’in katı tutumlarıyla ve Filistin içindeki ihtilaflarla karşı karşıya kalıyor.

Kaynak: Şarkul awsat