Suudi Arabistan'ın eski üst düzey istihbarat yetkilisi Saad el Jabri, Valiaht Prens Muhammed bin Selman'ın, 2015’te vefat eden ülkenin eski kralı Abdullah'ı öldürmeyi planladığını söyledi.

Suudi Arabistan'ın eski kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud, 2015 yılında 90 yaşında iken vefat etmişti.

Kral Abdullah'ın ölümünden sonra kardeşi Selman bin Abdülaziz el Suud, tahta geçmişti.

Valiaht Prens Muhammed bin Selman, Kral Selman bin Abdülaziz el Suud'un oğlu

“Babasının tahta geçmesi için amcası öldürecekti”

Saad El Jabri, ABD'de bir kanala verdiği röportajda Valiaht Prens Muhammed bin Selman'ın, 2014 yılında babasının kral olması için amcası Kral Abdullah’ı öldürmeyi teklif ettiğini öne sürdü.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Saad El Jabri'nin söylediklerine göre Valiaht Prens Muhammed bin Selman, amcasının ölümü için zehirli bir yüzük kullanmayı istemişti.

Suudi Arabistan hükümeti ise bu açıklamalardan sonra Jabri'nin "yalanlarla dolu uzun bir geçmişi olan, itibarını yitirmiş bir yetkili" olduğunu söyledi.

“Selman, psikopat bir katil”

ABD’nin kanalı CBS'in “60 Dakika” programında konuşan Jabri, Valiaht Prens Muhammed bin Selman'ın, "Orta Doğu'da sınırsız imkanı olan, kendi insanına, Amerikalılara ve dünyaya bir tehdit teşkil eden psikopat bir katil" olduğunu iddia etti.

Jabri'nin öne sürdüğü iddialara göre Veliaht Prens Selman, 2014 yılında o dönem içişleri bakanı makamında olan kuzeni Prens Muhammed bin Nayef'e, Kral Abdullah'ın ölümünü gerçekleştirebileceğini söyledi.

Jabri, "Selman, Kral Abdullah'ı öldürmek istediğini söyledi. Rusya'dan zehirli bir yüzük alabilirdi, 'Onunla el sıkışırım ve işi biter' dedi. Belki sadece palavra sıkıyordu, ama biz bunu ciddiye aldık" diye konuştu.

Bu meselenin kraliyet mahkemesinde gizlice çözüme kavuşturulduğunu aktaran Jabri, görüşmelere dair kayıtlar olduğunu söyledi.

Selman’ın bababası Abdülaziz el Suud'un tahta geçmesiyle beraber önce veliaht prens olarak ilan edilen Nayef'in bu pozisyonu 2017 yılında bin Selman ile değiştirilmişti.

Nayef, önce içişleri bakanlığı görevinden alındı, sonra ev hapsine atıldı, geçen yıl da bilinmeyen nedenlerle gözaltına alındı.

Nayef'in görevden alınmasından sonra Jabri, Kanada'ya kaçtı.

"Kanada'ya öldürülmem için ekip gönderildi"

Jabri, röportajda ayrıca Orta Doğulu bir istihbarat servisi çalışanı arkadaşı tarafından Muhammed bin Selman'ın kendisini öldürmek üzere Kanada'ya Ekim 2018'de bir ekip gönderdiği haberini aldığını dile getirdi.

Jabri, Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sadece birkaç gün sonra kendisinin de öldürülmesinin amaçlandığını aktardı.

Amerikan Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı, Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü.

Kaşıkçı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı eleştiren çok sayıda yazı kaleme almıştı.

Jabri, Kanada'ya gelen suikast timinin "DNA analizi sonunda şüpheli malzemeler taşıdıkları" gerekçesiyle Kanadalı yetkililer tarafından sınır dışı edildiğini aktardı.

Geçen yıl Jabri, Selman'a yönelik cinayete teşebbüs iddiasıyla ABD'de bir dava açmıştı.

Prens Selman, bu iddiaları da Kaşıkçı cinayetinde rolü olduğu iddialarını da reddediyor.