Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyon hazırlığı yaparken PKK kontrolünde bulunan Tel Rifat, Münbiç ve Ayn el Arap'a operasyonu engellemek için daha önce ABD'den yardım isteyen PKK/YPG istediği desteği bulamadı. Bunun üzerine son çare olarak Suriye ordusunun bu şehirlere girmesi konusunda Şam yönetimi ile anlaştı.

PKK'nın Suriye'deki bir numaralı adamı olan Şahin Cilo da Suriye ordusunun Türkiye sınırında bulunan şehirlere yerleştiğini doğruladı.

Türkiye sınırına yakın yerlerde bulunan YPG'li teröristlerin 30 km geriye çekildiği ve yerlerine Suriye ordusunun geldiği iddia edildi.

YILLAR SONRA İLK KEZ

Suriye ordusu ülkedeki iç çatışmanın başlamasıyla birlikte Türkiye sınırında Kamışlı kentindeki sembolik kuvvet dışında bütün güçlerini iç bölgelerdeki çatışmalara sevk etmişti. Yıllar sonra Suriye ordusu tam teçhizatlı olarak Türkiye sınırına gelmiş oldu. Özellikle Münbiç ve Ayn el Arap gibi Türkiye sınırında bulunan şehirlerin PKK'nın elinde bulunması Türkiye'nin sınır güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturuyordu.

Türkiye’nin operasyon yapacağını duyurmasının ardından batı başkentlerinde destek arayan PKK’nın, istediği sonucu elde edemeyince Esad yönetimiyle anlaşmak zorunda kaldığı ifade ediliyor.