Bloomberg’in haberine göre üç İranlı diplomata Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde ikamet etmeleri için verilen vize, İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinde ilerleme olduğunu gösteriyor.

Iraklı mevkidaşı ile birlikte gazetecilere konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahian, Arabistan’la, Bağdat'ın arabuluculuğundaki görüşmelerin iyi gittiğini ve Riyad'daki yetkililerin Tahran'ın "yapıcı tekliflerine" olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Bunlar arasında, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda görev yapacak üç İranlı diplomata vize vererek resmi diplomatik bağların yeniden inşası da yer aldı.

Suudi dışişleri bakanı yetkilisi de "Suudi Arabistan, merkezi Cidde'de bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi bir ülkenin temsilcileri için rutin bir prosedürün parçası olarak üç İranlı diplomata vize vermeyi kabul etti" dedi.

Amir Abdollahian, seyahat izinlerinin geçen hafta verildiğini ve Suudi Arabistan ile Bağdat'ta yakında yapılacak yeni bir toplantı turunun "müzakerelerde sonraki adımlar" için düzenlemeler yapacağını söyledi. Bunlar arasında, neredeyse altı yıldır kapalı olan büyükelçiliklere resmi ziyaretler de bulunuyor.

Suudi Arabistan, önde gelen bir Şii din adamını idam etmesi üzerine Tahran'daki büyükelçiliğinin teşe verilmesinin ardından 2016 yılında İran ile diplomatik bağlarını koparmıştı. Yemen'deki savaş ve 2015 nükleer anlaşması üzerindeki sert soğukluk da Basra Körfezi ve Kızıldeniz'deki petrol tankerlerine ve enerji tesislerine yönelik saldırıların başlamasına yol açmıştı.