Beyrut'ta Suudi Arabistan ve Hizbullah yetkilileri arasında yapılan “gizli görüşme”, Yemen'de Husilerle ateşkesin yolunu açtı.

Toplantı mühim. Çünkü her iki taraf da birbirini sert düşman olarak görüyor. Hizbullah'ın genel sekreteri Hasan Nasrallah, Yemen'deki Husiler adına hareket etmeyi defalarca reddettiği halde, Mart’ın sonlarında yapılan toplantıda Nasrallah'ın yardımcısı Naim Qassem, Suudilere Yemen'de acil ateşkes şartı olarak bir talep listesi sundu.

Naim Qassem

Middle Eyes Eye’nin haberine göre, talep listesinin içinde Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin görevden alınması, kilit liman kenti Hudeyde ve Sana Havaalanı’nın ablukasının kaldırılması ve hepsi Yemenli olmayan, bazıları Bahreyn ve diğer Körfez ülkelerinde hapsedilen Şii mahkumların değişimi yer aldı…

Haziran’a girilmeden Qassem'in listesindeki tüm mahkumlar serbest bırakılmamış olsa da, çoğu Şii serbest bırakıldı.

Ayrıca 7 Nisan’da Yemen’in Cumhurbaşkanı Abd Rabbe Mansur istifa etmişti.

Abd Rabbe Mansur

Batı basınına konuşan bir Suudi yetkili, Hadi'nin Riyad'daki evinde neredeyse ev hapsinde tutulduğunu iddia etti.

Wall Street Journal da Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Mansur’u görevi bırakması için zorladığını yazdı. WSJ ayrıca, Mansur’un ev hapsinde tutulduğunu öne sürüyor.

Yemen’de Ramazan dolayısıyla ateşkes ilân edilmişti. Sonra ateşkes Haziran başında da uzatıldı.

Ancak bir Körfez kaynağı, Husilerin Yemen'in merkezindeki Marib kenti ve çevresindeki vilayet çevresinde askeri operasyonlarına devam ettiğini söyledi.

Suudiler, aylardır bölgesel meseleleri ele almak için Bağdat'ta İran ile görüşüyor. Husilerin ateşkesi bozmaya çalışmasına karşı, Veliaht Prens, Irak’taki görüşmeleri boykot edeceğine dair bir tehditte bulundu.

Bu noktada Suudi-İran görüşmelerinde arabuluculuk yapan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, her iki ülkeyi de ziyaret ederek konuyu Pazar günü İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi ile gündeme getirdi.

Irak başbakanlık ofisinden Pazar gecesi yapılan açıklamada, "Toplantıda Yemen'de ateşkesin desteklenmesi ve orada barışın tesis edilmesi için çabaların güçlendirilmesi vurgulanırken, krize barışçıl bir çözümün Yemen'in iradesini yansıtması gerektiğini vurguladılar. Yemenliler."

Hizbullah cevap vermedi. Ancak örgütün en üst kademelerine erişimi olan bir kaynak, “Suudilerin Hizbullah'a yaklaştığını” doğruladı.

Bir Körfez kaynağı MEE'ye şunları söyledi: “Suudiler İranlılardan Yemen dosyasını açmalarını istedi. İranlılar, Yemen'in bağımsız bir devlet olduğu ve Yemen işlerine karışmadıkları konusunda ısrar ettiler. İran tarafı, yapabilecekleri tek şeyin ilişkileri yumuşatmak olduğunu söyledi.”