Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) dün gece Afganistan’dan son ABD askerinin ayrıldığını açıklamasından saatler sonra Kabil’deki Hamid Karzai Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, “Bu aynı zamanda dünyaya da bir ders” dedi.

Son ABD birliklerinin 20 yıllık askeri müdahalenin ardından ülkeyi terk etmesinden saatler Afganları zaferlerinden dolayı tebrik eden Mücahid, “Afganistan’ı tebrik ederim. Bu zafer hepimizindir. ABD ve dünya ile iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz. Hepsiyle iyi diplomatik ilişkiler kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlamasının ardından yaptığı açıklamada taahhütlerini yerine getirmesi halinde Taliban ile çalışabileceklerini bildirdi.

Blinken, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie’nin, ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlandığını duyurmasının ardından düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı;

“Attığımız her adım, Taliban liderliğindeki bir hükümetin ne dediğine değil, taahhütlerini yerine getirmek için ne yaptığına dayanacak. Taliban uluslararası meşruiyet ve destek arıyor. Mesajımız şudur: Her türlü meşruiyet ve her türlü destek kazanılmalıdır.”

Şarku’l Avsat