Taliban tarafından sosyal medya ağları üzerinden servis edilen açıklamada, ABD'nin Afganistan'dan çekildikten sonra, ülke içinde saldırılarına devam etmek üzere bölge ülkelerinde varlığını sürdüreceğine dair raporlara yer verildi.

Açıklamada, konunun oldukça hassas bir mesele olduğu, yabancı güçlerin bölgede kalmaya devam etmesinin, bölgede istikrarsızlığı ve savaşı beslediği kaydedildi.

Taliban, komşu ülkelere, ABD'nin Afganistan'da kullanmak üzere topraklarında askeri üs kurmasına izin vermemeleri çağrısında bulundu.

"Allah korusun, şayet böyle bir adım atılırsa, bu çok büyük bir tarihi hata ve yüz karası olacaktır. Bu durum tarihe geçecektir.

Afganistan'ın Müslüman ve mücahit halkı, böylesi menfur ve provokatif eylemler karşısında sessiz kalmayacaktır.

Aksine, tarih boyunca yapmış oldukları gibi, imanlarının ve tarihi sorumluluklarının gerektirdiği şeyi yapacaklardır."

Söz konusu ifadeler, ABD komşu ülkelerdeki üsler üzerinden Afganistan'a saldırırsa, Taliban'ın savaşı bölge ülkelerine taşıyacağı şeklinde yorumlandı.

Açıklamada, Afganistan topraklarının başka ülkelere karşı kullanılmayacağının garanti edildiği, diğer ülkelerin de hava ve kara sahalarını Afganistan'a karşı kullandırmaması gerektiği kaydedildi.

Taliban, böyle bir adım atılırsa, "bu adımdan doğacak olan tüm zorluklar ve felaketlerden, bu hataları yapanların sorumlu olacağını" öne sürdü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Pakistan'ın Afganistan'a kara ve havadan erişimlerine destek olmayı sürdüreceğini belirtmişti.