İçinde çocuk, kadın ve gençlerin de bulunduğu 100'e yakın sivil, Salam (Barış) Konvoyu üzerinden Avrupa'ya göç organizasyonuna katılamak için İdlib'de Cilvegözü sınır kapısının karşısındaki Babulhava'ya doğru yürüdü. Yerel güçlerin müdahalesi ile kalabalık dağıldı.

Türkiye'de çoğunluğu Suriyelilerden oluşan bir grup sığınmacının Avrupa Birliği (AB) sınırlarına ulaşmak için bir konvoy oluşturmayı planladığı öne sürülüyor. Konvoy oluşturulmasına dair planların, altı gün önce kurulan ve yaklaşık 70 bin kişi tarafından takip edilen bir Telegram kanalı üzerinden sanal ortamda hazırlandığı bildirildi.

Planı organize edenler, sığınmacıları yanlarında uyku tulumu, çadır, can yeleği, su, konserve yiyecek ve ilk yardım kiti bulundurmaya çağırıyor. Adının açıklanmasını istemeyen 46 yaşındaki bir sığınmacı AFP'ye (Agence France-Presse) yaptığı açıklamada, "Gitme zamanı geldiğinde bunu duyuracağız" dedi. Aynı kişi organizatörlerden bazılarının AB'de yaşadığını da belirtti.

Organizatörler konvoyun 50 kişilik gruplara ayrılacağını ve her birinin başında bir gözetmenin bulunacağını söylüyor.

Telegram kanalınının bir yöneticisi tarafından paylaşılan mesajda, "10 yıldır Türkiye'deyiz, korunuyoruz... Ama Batılı ülkeler bu yükü paylaşmalı" ifadesi yer aldı.

DW, AFP, GY,ET