Taliban’ın adım adım Kabil’e ilerlediği Haziran ayında, Türkiye de Kabil Havalimanı’nın güvenliğini üstlenme gibi bir harekete girişmişti.

Baran Dergisi olarak, NATO ile beraber Afganistan’a giren fakat çatışmalara dâhil olmayan, tarihî bağlar sebebiyle Afgan halkı tarafından sevilen Türkiye’nin, sahada 2001 şartlarına benzer bir hâl varmış gibi hareket ettiğini, oysa aradan geçen 20 yılın ardından ABD’nin mağlubiyetinin artık tescillenmiş vaziyette olduğunu, galip dururken mağlup ile anlaşmaya çalışmanın ise eşyanın tabiatına aykırı olduğunu ihtar etmiş ve sırf ABD ile arayı düzeltme imkânı olabilir diye ABD’yi hezimete uğratan Taliban’a karşı pozisyon almak gibi büyük bir hataya düştüğünü söyleyerek, şu hatırlatmada bulunmuştuk:

Terörist İsrail Gazze'de yine okula saldırdı: 2'si çocuk 4 kişi şehit oldu! Terörist İsrail Gazze'de yine okula saldırdı: 2'si çocuk 4 kişi şehit oldu!

Eğer ki Türkiye, Kabil Havalimanının güvenliğini üstlenecekse bunu ABD ile değil Taliban ile görüşmek suretiyle yapmalıdır. Gelinen son noktada, yapılan açıklamalara bakıldığında, ikide bir Afganistan’daki tüm gruplarla görüşüyor denilerek, hatada hala ısrar edildiği açıkça görülmektedir.

Haziran ayında çıkan 755. sayımızda şunları söylemiştik:

Makalenin tamamı için TIKLA