Al Araby’de yayınlanan bir habere göre Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı operasyon ertelendi.

Al Araby’de Suriye Ulusal Ordusu’na mensup olduğu iddia edilen bir kaynağa dayandırılan haberde, “Türkiye, Suriyeli mültecileri geri göndermek için güvenli alanları genişletmek adına operasyon gerçekleştirecekti. Harekâtın belirsiz bir tarihe ertelenmesi bekleniyor.” denildi.

Haberde şu ifâdeler kullanıldı:

“İsmi açıklanmayan kaynak operasyon plânları yapılmışken âniden iptal edildiğini doğruladı. Plâna göre Türk ordusu Halep’in kuzey kırsalındaki Fırat Kalkanı bölgesinden ilerleyecekti.

Plâna göre, operasyon Qubtan al-Jabak, Ainjara ve İran milislerinin yanyana konuşlandığı 46. Alay Bölgesi’ne yapılacaktı. Burada Suriye rejim güçlerine de yönelik saldırılar yapılacaktı.

Kürtlerin çoğunluk olduğu Ayn-el-Arap (diğer adıyla Kobani) kısımlar Türk ordusunun hedefi olmaya devam etti. Belki de Suriye operasyonu, NATO’nun Türkiye’nin onayına duyduğu ihtiyaç sebebiyle başlayacaktı. Kobani, Fırat Nehri’nin doğusunda Suriye-Türkiye sınırında yer alır ve idarî olarak Halep şehrini takip eder. Halep’ten 160 km uzaklıktadır. Burada Kürt-Arap köyleri bulunur. Şehir 2014’ten sonra DAEŞ tarafından saldırılara maruz kaldı. Ancak PYD-YPG, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin uçaklarıyla DAEŞ saldırısını püskürttü. Ayn al-Arab, 2012'den beri PYD’nin pratik kontrolü altında.

Kürt çoğunluğa sahip Ayn el-Arap / Kobani, Türk ordusunun hedefi olmaya devam etti, ancak Suriye ile ilgili bölgesel ve uluslararası anlayışlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Suriye'deki çatışmanın denklemlerini değiştirmeden önce, Moskova'nın Suriye'deki çatışmanın denklemlerini değiştirmesine izin vermedi. Ankara'ya daha kuzeye genişleme fırsatı veren Suriye dosyasına olan ilginin azalması Suriye, belki de Batı'nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) kapsamını genişletmek için Türkiye'nin onayına duyduğu ihtiyaçtan faydalanıyor.”

“DAEŞ korkusu PYD’yi destekletiyor”

Haberde Türkiye’nin ABD’den operasyon için yeşil ışık alamadığı iddia edildi ve şunlar söylendi:

“Kürt Ulusal Konseyi, herhangi bir müdahalenin Suriye krizini daha da karmaşık hale getireceğini vurguladı. Türk ordusu askeri operasyondan korkuyor, Türkiye PYD’yi tehdit olarak görüyor. Batı DAEŞ’ten korkuyor ve PYD’yi DAEŞ’ten korktuğu için koruyor; uluslararası koalisyondan destek alıyor. Suriye Diyalog Merkezi'ndeki politika analiz birimi başkanı Muhammed Salem, Al-Araby Al-Jadeed ile yaptığı röportajda, ‘Hedeflenen bölgeler Fırat'ın batısında veya doğusunda Rus etkisi altındaysa Türkiye bir operasyon gerçekleştirebilir’ demişti. Şimdi Türklerin operasyonu ertelendi, ne zaman başlayacağı da bilinmiyor.”