Pakistan'ın da kazanan olmadığını belirten Weinstein 1978'den beri 43 yıldır, son aşaması 2001'den bu yana 20 yıldır süren Afganistan Savaşı'nda Taliban'dan başka kazanan aktör olmadığını belirtti.

Adam Weinstein Çin, Rusya ve İran'ın 1990'lı yıllarda da 2001 işgaliyle başlayan süreçte de Afganistan'da Taliban karşıtı güçlere destek verdiğini hatırlattı.

Weinstein, bu ülkelerin Taliban ile yeni kurdukları ilişkilerin, Afganistan'daki başarısızlıklarının kabul etmelerinin ardından Taliban'ın kendi devletlerine verebileceği zararı önlemek için diplomatik ve pragmatik bir hamle olduğunu savundu. Ayrıca, bu ülkelerin Taliban'ı Afganistan'da iktidarda istemediklerini belirtti.

"Çin, İran ve Rusya endişeli"

Weinstein Taliban'ın Afganistan'da iktidara geleceğinin yıllar öncesinde ortaya çıkmasıyla, tarafların farklı kaygılar güttüğünü öne sürdü. Weinstein'a göre;

- Çin, Taliban'ın Uygur Türklerini silahlı bir mücadeleye yöneltmesinden

- İran, Taliban'ın Afganistan'daki Şiilere baskı yapmasından ve İran Sünnilerini etkilemesinden

- Rusya, Taliban nüfuzunun Orta Asya cumhuriyetlerine taşınmasından

endişe duyuyor. Bu nedenle, Taliban ile uzlaşarak bu tehditlerin önüne geçme siyaseti güttüklerini belirtiyor.

"Pakistan, Taliban'ı sanıldığı gibi desteklemiyor"

Pakistan'ın Afganistan ve Taliban siyasetinin, Taliban'ın ortaya çıktığı 1994'ten bu yana ve öncesinde zikzaklarla dolu olduğunu belirten Weinstein, Pakistan'ın Taliban'ı aslında sanıldığı şekilde desteklemediğini vurguladı.

Pakistan'ın Hindistan ve İran tarafından desteklenen Kuzey İttifakı karşısında Taliban'a "kötünün iyisi" şeklinde mecburen razı olabileceğini söyledi. Ayrıca Taliban'ın, Pakistan'ın kuzeyindeki 50 milyonu aşkın Peştun'u hareketlendirme kozunu Pakistan'a karşı kullandığını ve Pakistan'dan korunduğunu belirtti.

Weinstein bu aşamada Taliban'ın, zaferinin ardından bölgede başat oyun kurucu olarak yer aldığını ifade etti.

Afganistan'da ABD gibi mağlup; Çin, Rusya, İran gibi başarısız; Pakistan gibi karmaşık bir siyaset izleyen tüm tarafların bölgeyle olan ilişkilerinin bu zaferin gölgesinde şekilleneceğini hatırlattı.

Mepa News