İsrail hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Filistin'de 'işlenen savaş suçlarıyla' ilgili başlatacağı soruşturmada iş birliği yapmama kararı aldı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisi, hükümetin UCM ile "işbirliği yapmamayı" kabul ettiğini belirten bir bildiri yayınladı.

Tel Aviv yönetiminin, bunun yerine mahkemeye "İsrail'in savaş suçları işlediği iddiasını tamamen reddeden" bir mektup göndereceği belirtildi.

Mektup ayrıca "İsrail'in Lahey mahkemesinin kendisine karşı soruşturma açma yetkisine sahip olmadığı şeklindeki kesin tutumunu da tekrarlayacak."

Açıklamada, "İsrail devleti hukukun üstünlüğüne bağlıdır ve mahkemenin egemenliğini ve otoritesini ihlal etmekten kaçınmasını beklemektedir." denildi.

UCM, 9 Mart'ta iki tarafın liderlerine mektup gödererek, UCM tarafından yapılana benzer, suçları araştırıp araştırmadıklarını bildirmek için bir ay süre vermişti.

ABD'den UCM'ye eleştiri

Amerika Birleşik Devletleri de UCM soruşturmasını eleştirdi ve İsrail'e desteğini dile getirdi.

UCM, geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden'ın Donald Trump'ın, Başsavcı Fatou Bensouda'ya uyguladığı yaptırımları kaldırmasını memnuniyetle karşıladı ve bunun Washington ile yeni bir işbirliği dönemine işaret ettiğini söyledi.

Trump yönetimi, geçtiğimiz yıl Afganistan'daki ABD askeri personeli tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçları hakkında soruşturma başlattıktan sonra Bensouda'ya mali yaptırımlar ve vize yasağı getirdi.

Filistin soruşturması

UCM, 16 Ocak 2015'te İsrail tarafından işlenen savaş suçlarıyla ilgili ön inceleme açılması kararı aldığını bildirdi.

Başsavcı Fatou Bensouda, söz konusu ön incelemenin, Filistin'in, 2 Ocak 2015'te mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşması'nı imzalaması ve 1 Ocak 2015'te UCM'ye verdiği, Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili mahkemenin otoritesini 13 Haziran 2014 itibarıyla kabul ettiğine dair beyanı üzerine açıldığını açıkladı.

İsrail'in UCM'ye üye olmadığına işaret eden Bensouda, soruşturma açılması yönünde hakimlerden coğrafi kapsamı belirlemelerini istedi.

UCM ilk derece dairesi 5 Şubat 2021'de verdiği kararda Mahkemenin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs ve diğer Filistin topraklarında işlenen suçları soruşturmak için yargı yetkisine sahip olduğuna ve Filistin'in Mahkemeye taraf devlet olduğuna hükmetmişti.

Dünyanın tek daimi savaş suçları mahkemesi olan UCM, yerel mahkemelerin isteksiz olduğu veya müdahale edemediği "insanlığın en kötü suçlarını yargılamak" için 2002 yılında kuruldu.