Yahudi Devleti’nde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yeni hükümetinin ülkenin yargı sistemini elden geçirme ve Yüksek Mahkeme'yi zayıflatma planlarını protesto etmek için Yahudiler Tel Aviv'de toplandı.

İsrail medyası cumartesi günkü protestolara 100.000'den fazla kişinin katıldığını söyledi.

Muhalifler, değişikliklerin mahkemeler tarafından bakanlar üzerindeki demokratik kontrol ve dengeleri tehdit ettiğini söylüyor. İsrail Barolar Birliği Başkanı Avi Chimi, “Bizi bir diktatörlüğe dönüştürmek istiyorlar, demokrasiyi yok etmek istiyorlar. Yargı erki yok edilmek isteniyor, yargı erki olmayan demokratik ülke olmaz.” dedi.

Netanyahu, üçüncü haftasına giren protestoların, sol muhaliflerin geçen Kasım seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyi reddetmesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kendisi de yolsuzluk suçlamasıyla yargılanmakta olan Netenyahu, değişikliklerde ısrar edeceğini söyledi.

İsrail bayrakları ve "Çocuklarımız Diktatörlükte Yaşamayacak" yazılı pankartlar taşıyan protestocular, hükümetin yargı atamaları üzerindeki siyasi denetimi sıkılaştırmasının İsrail’de demokrasiyi tehlikeye atacağını söyledi.

Protestoya katılan muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, "Bu, ülkeyi savunma amaçlı bir protestodur" dedi, "İnsanlar bugün demokrasilerini korumak için buraya geldiler." ifadelerini kullandı.

Diğer protestolar ise Kudüs, Hayfa ve Beersheba şehirlerinde gerçekleşti.

Bu ay göreve başlayan yeni hükümet, Netanyahu'nun Likud partisi ile daha küçük aşırı sağcı milliyetçi Yahudi partiler arasındaki bir ittifak.

Likudçular, Yüksek Mahkeme'nin siyasi nedenlerle yetkileri dışındaki alanlara tecavüz eden solcu yargıçların hakimiyetinde olduğunu iddia ediyor