Gazete, İsrail’deki karar alıcılarla ilişkileri ile tanınan ünlü güvenlik ve askeri uzman Ron Ben Yishai’nin kaleme aldığı bir haber yayınladı.

Habere göre, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Maliye Bakanı Avigdor Lieberman arasında bu planlarla ilgili olağanüstü bir görüşme gerçekleşti.

Eski Başbakan Benjamin Netanyahu hükümeti döneminde böyle bir görüşme olmamış ve bu da İran’a böyle bir askeri saldırı gerçekleştirmesini engellemişti.

Gazete, beklenen bu operasyon için tahsis edilen bütçenin İsrail kurumları arasında önümüzdeki beş yıl için 5 milyar İsrail şekeli (1,7 milyar dolar) olarak belirlendiğini, bunun da önceki İsrail hükümetinin belirlediği miktarın 5 katına eşit olduğunu vurguladı.

İsrail ordusunun, İran’ın nükleer programına karşı herhangi bir saldırı operasyonuna hazırlanması için bütçesinde milyarlarca dolar olduğu tahmin edilen büyük bir artış yapıldı.

Gazete, bu plana ilişkin toplantıların, ABD ile İran arasında nükleer anlaşmayı canlandırmayı amaçlayan dolaylı müzakerelerin olası bir çöküşüne İsrail’in hazırlanmaya başladığı bir zamanda gerçekleştiğine dikkat çekti.

Kanal 12’ye göre, güvenlik kurumu Netanyahu’yu böyle bir senaryoya yeterince hazırlanmamakla suçladı.

Güvenlik teşkilatındaki kaynaklar, Netanyahu’nun, İsrail’in nükleer nüfuz kabiliyetine ulaşmadan İran’a saldırmak istemesi halinde, önümüzdeki aylarda gerekli olabilecek bir askeri saldırı için fon ayırmadığını iddia etti.

Şarkulavsat