AFP’ye göre, İç Güvenlik Bakanı Ömer Bar Lev, emekli bir yargıç başkanlığında bir soruşturma komitesi kurma konusunda Başbakan Naftali Bennett ile anlaştığını bildirdi. Bakan, 9 Eylül'de firar eden mahkumları yakalama ve hapishaneden firarın gerçekleşmesine neden olan başarısızlıkların nedenini bulma sözü de verdi. Söz konusu komisyon, henüz Bennett hükümeti tarafından onaylanmadı.

İsrail güçleri ülkede ve Batı Şeria’da firari tutukluları aramaya devam ederken, insansız hava araçları (İHA) arama çalışmalarına katıldı ve yollara kontrol noktaları kuruldu.

Öte yandan ordu, Batı Şeria’daki askeri birliklerin sayısının artırdı ve 6 mahkumun daha önce buradaki kampta yaşadığı Cenin şehri çevresinde konuşlandı.

Batı Şeria’daki, özellikle Cenin Mülteci Kampı’ndaki Filistinliler, 6 mahkumun hapisten kaçışını kutladı ve dayanışma amacıyla Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yürüyüşler düzenledi.

Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh’e göre, yetkililerin yürüttüğü baskı sonucunda Filistinli tutuklularla İsrail hapishanelerindeki gardiyanlar arasında çıkan çatışmaların ardından birçok hapishanedeki Filistinli tutuklular son günlerde hücrelerini ateşe verdi.

Bu da, İsrail Hapishaneler İdaresi’nin Filistinli tutukluların ailelerinin 12 ile 14 Eylül arasındaki dönemde yapacağı ziyaretleri iptal etmesine neden oldu.

Bir İsrail mahkemesi, hapishaneden kaçışla ilgili soruşturmanın ayrıntılarının yerel medya da dahil olmak üzere 6 Ekim’e kadar yayınlanmasının yasaklanmasına karar verdi.

Eski Hapishane Hizmet Komiseri Orit Adato, dün gazetecilere verdiği demeçte, bu tür olaylar son derece nadir olsa bile kaçışın Hapishane Hizmet birimi için büyük bir kriz oluşturduğunu söyleyerek, “Hapishane Hizmeti’nin başlıca odak alanlarından biri, kaçış planını erkenden tespit etmedeki istihbarat hatası olmalıdır” dedi.

Firari Filistinliler, dördü müebbet hapis cezasına çarptırılan, İslami Cihad hareketinin beş üyesi ve Fetih Hareketi’nin silahlı kanadı El-Aksa Şehitleri üyesi Zekeriya ez-Zebidi idi.

Kaynak: Şarkul Avsat