Halep'in Şeyh Maksud Mahallesi sakinlerinin çağrısı üzerine 15 silahlı muhalif grup, YPG'ye karşı tek çatı altında bir araya geldi. Bunda da YPG’nin İslâm karşıtı tavır ve eylemlerinin etkin olduğu düşünülüyor.

Suriye'de 15 silahlı muhalif grubun, YPG'nin Halep kentinde gerçekleştirdiği “ihlaller ve aşırılıklarla” mücadele için birleştiği belirtildi. Muhaliflerin birleşme gerekçesi ise, YPG mensuplarının muhalif bir kadını kaçırıp işkence yapması... Muhalifler, kadını kaçıranların yargılanmasını istiyor.

YPG'ye karşı bir ortak operasyon odası kurduğunu açıklayan muhalif gruplar, Ahfadu Salatin, Ebu Amara Tugayları, Ahrar'uş Şam Hareketi, Saffa Tugayları, Birinci Fırka (Fevc'ul Evvel), Nusra Cephesi, Nureddin Zengi Hareketi, Kürt Cephesi, 16’ncı Fırka, Fecr Hareketi, Şam Cephesi, Suriye Devrimcileri Tugayı, Feylak'uş Şam (Şam Şahinleri) ve Ceyş'ül İslam'dan oluşuyor.

Söz konusu gruplar tarafından yapılan ortak açıklamada, birleşme kararının kentteki Şeyh Maksud Mahallesi sakinlerinden gelen talep üzerine alındığı belirtilerek, “YPG'nin tekrar eden saldırıları karşısında Kürt ve Araplardan oluşan semt sakinleri can güvenliklerini, hak ve onurlarını korumamız için bizden yardım talebinde bulundu” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan “Lebbeyk Ya Uhta” (Sana Geldim Kardeşim) adı altında birleşen gruplar, YPG birliklerine, halka kötülük yapan mensuplarını teslim etmesi için “bu geceye kadar” mühlet verdiğini duyurdu.

Şeyh Maksud sakinleri “YPG birliklerinin mahalle sakinlerinden Arap bir kadının zorla başını açtırması ve evini de karargah olarak kullanmak üzere el koyması üzerine” bir gösteri düzenlemişti.

YPG'ye karşı bütün meşru araçlarla mücadele edeceklerini duyuran sözcü, bölgede yaşanan sorunları şeriata dayalı çözecek bir komisyonun da hazır olduğunu belirtti.

Öte yandan, YPG ile muhalif gruplar arasında sorunun çözülmesi konusunda görüşmeleri yapıldığı öğrenildi.

Halep’in Kuzeydoğusunda yer alan ve nüfusun çoğunluğu Kürtler’den oluşan Şeyh Maksud ve Eşrefiyye bölgesi, 2012 yılından bu yana YPG'nin kontrolünde bulunuyor.