1905’te Paris Salon d’Automne isimli mekânda parlak ve çiğ renklerle yapılmış tablolar sergilendi. Bu sergiye giden şahıslar renklerin cesurca kullanılışına şahit olup, resimlerdeki tuhaflığı hissetti. Ziyaretçilerin çoğu da şaşkındı. Sanat eleştirmeni Louis Vauxcelles serginin ressamları için “vahşi hayvanlar” mânâsına gelen “Fauves” kelimesini kullandı. Fovizm de buradan türedi.

Fovizmin öncüleri

Fovizm akımına Henri Matisse (31 Aralık 1869- 3 Kasım 1954) öncülük etmiştir. Vincent van Gogh ve Georges Suarıt’ın Post-İzlenimci olmasında Fovizmin etkisi vardır.

Matisse ile beraber Andre Dreain ve onun arkadaşı Maurice de Vlaminck birer Fovist olarak öne çıktı, öncülük ettiler.

Fovistler ne yaptı?

Fovistler İzlenimcilerin bir zamanlar yaptığı gibi manzara resmine ve burjuva hayatından sahneler resmettiler.

“Saflık”tan yana olmak maksadıyla boyayı doğrudan tüpten alıp öylece kullandılar. Parlak ve canlı renkler kullandılar.

Serbest stilde çalıştılar. Mesela teferruatlara öyle fazla önem göstermediler. Böylece resimlerin daha ahenkli ve tabiî olacağını düşündüler.

Tercih ettikleri renkler, resmettikleri şeyle alâkasız gibiydi. Mesela; mavi ağaç, pembe bir gök, sarı çimen ve kırmızı nehirler resmettiler.

Fovizm çok geçmeden parlayıp sönmüştür. Picasso ve Braque öncülüğündeki Kübizmin doğuşu 1908’den sonra resim sanatını etkisi altına almıştır. Matisse yine de Fovist usulde resimler yapmaya devam etti.