Markar Bey, 24 Haziran’a yaklaşırken süreçle ilgili gözlem ve düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Son hafta, son virajdayız. Sahadayız, çalışıyoruz. Bütün saha seçim havasına girmiş durumda. Vatandaşlarımız bu seçimin bir milat olduğunun farkında. “Başka Türkiye yok, başka Erdoğan yok” şeklinde düşünen çok geniş bir kitle var. Sayın Erdoğan’ı yalnız bırakmamak veya AK Parti’ye kızıp da Erdoğan’ı desteklememek gibi bir duygu sahada yok. Türkiye’nin içinde bulunduğu bu kritik süreçte Recep Tayyip Erdoğan’ın ustalığına ihtiyaç olduğu yönünde öne çıkmış bir eğilim var. Diğer partilere oy veren vatandaşlar bile istikrardan yana, sürecin Erdoğan’la devam edeceğinin farkındalar. Tahmin ediyorum ki katılım da yüksek olacak. Nitekim İstanbul mitinginde yağmura ve bayram tatiline rağmen bu ispatlandı. İstanbul, seçim sonuçlarını etkileyen önemli bir merkez.

Uzun bir süredir Batı’da yoğun bir Erdoğan karşıtı propaganda var ve halen devam ediyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Batı “beş benzemezler ittifakı”nın kazanması için elinden geleni yapıyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin başında olmamasını istedikleri de ortada. Avrupa’daki mitinglerimize izin verilmiyor. Hatta Claudia Roth gibi pek çok siyasi Cumhur İttifakı’nın karşısındaki “beş benzemezler ittifakı”nı “kampanya” şeklinde ifade ediyorlar. Bunun nedeni Türkiye’nin bağımsız bir çizgiye girmesidir. Türkiye’nin rakip olarak çıkışıdır. TANAP vs. projeleriyle Türkiye tarihe geri dönüyor. Batı bunu istemiyor.

“Ümitleri Boş Çıkacak”
Türkiye’deki Erdoğan karşıtı kesimlerin içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Batı’nın tutumunu doğal karşılayabiliriz ama muhalefet partilerinin onlarla beraber hareket edişlerini anlamak mümkün değil. Kendilerince bir ümit besliyorlar. Ümitleri boş çıkacaktır. Nitekim bu ittifakta yer alan partilerin bazı milletvekilleri, teşkilat üyeler istifa etmeye başladılar. Bu hafta bu istifaların devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü milli şuura sahip olan insanlar artık siyah-beyaz kadar açık fark olan ittifaklar arasında beyazdan yana tavırlarını koyacaklardır. Çünkü kazanacak olan 81 milyon vatandaşımız.


Baran Dergisi 597. Sayı