BAE ve Bahreyn İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması yaptı. Filistin davasına ihanet sayılabilecek bu anlaşma hususunda görüşleriniz nedir?

Tabiî ki bu anlaşma Filistin davasını arkadan vuran bir anlaşmadır ve ihanettir. Bu anlaşmanın şu süreçte olması ne demektir? Trump yakın zamanda Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmişti. İsrail Batı Şeria’daki toprakları almak istiyor. Gazze’de abluka şiddetlenerek devam ediyor. Filistin’de her gün biri öldürülüyor ve her gün tutuklamalar oluyor. Filistin böyle zorlu bir süreçten geçerken BAE ve Bahreyn’in yaptığı bu anlaşma çok büyük bir ihanettir. Normalde bu ülkelerin bu zorlu süreçte Filistin’e ihanet etmeleri değil destek olmaları gerekirdi. Müslüman ülkelerin İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı kırması lazım. Fakat bu anlaşma ile anlıyoruz ki İsrail’in bu ablukası sona ermeyecek. Şu an Gazze’de elektrik yok, su yok, gıda yok. Gazze’de hayat çok zor. Batı Şeria’da yine aynı şekilde hayat şartları zorlaştırılıyor. Güya BAE ve Bahreyn’in anlaşmasına göre İsrail artık toprak işgal edemeyecekti. Fakat Netanyahu durmayacaklarını işgale devam edeceklerini ifade etti. Yani BAE ve Bahreyn hem hain hem de yalancı.

Bu anlaşma ile ne amaçlanıyor?

Biliyorsunuz Trump, İsrail ile yüz yıl anlaşması ilan etmişti ve bunu şu an adım adım bu anlaşmalar ile uyguluyor, Filistin tamamen işgal ediliyor. Ayrıca hem İsrail’de hem de Amerika’da yaklaşan bir seçim var. Bu anlaşmaların yapılma sebeplerinden biri de Trump ve Netanyahu’nun kendilerini kanıtlayarak seçimi kazanma istekleridir. Maalesef bu işgal ve oyuna BAE ve Bahreyn destek oluyor. Buradan da anlıyoruz ki BAE ve Bahreyn hala bağımsız bir ülke değil, kararları kendileri vermiyor, Amerika ve İsrail veriyor. Yüzyıl anlaşması ise tıkır tıkır işliyor ve uygulanıyor.

Bu anlaşma kapsamında Filistinlilere maddi bir şeyler vadederek davalarından vazgeçmelerini mi isteyecekler?

Yüzyıl anlaşmasında İsrail ne istediyse Amerika onu yaptı. İsrail, Filistin halkına bir şey verilmeyecek dedi Amerika kabul etti. Kudüs İsrail’in başkenti olacak dediler Amerika kabul etti. Dünya üzerinde yedi milyon Filistinli mülteci var, İsrail bu mültecilerin geri dönüşünü yasakladı, Amerika ise BM’nin Filistinli mülteciler için ayırdığı bütçeye para vermeyi kesti. Bunlara ses çıkarması gereken Müslüman ülkeler maalesef bağımsız olmadıkları için Amerika ve İsrail ne isterse onu yapıyor ve bu olaylara karşı sessiz kalıyorlar.

Arap dünyasında Filistin anlaşması hususunda bir ayrışma var mı? Hangi ülkeler Filistin davasının yanında duruyor?

Bu konuda birkaç detay vermek istiyorum. 1979 yılında Enver Sedat yönetimindeki Mısır, İsrail ile barış anlaşması yaptı. Mısır o dönemde BAE ve Bahreyn gibi normalleşme anlaşması yapacaktı fakat Mısır halkı buna şiddetle karşı çıktı ve normalleşme anlaşması yapılamadı. Arap Birliği, Mısır’ı İsrail ile barış anlaşması yaptığından dolayı kınadı. Bu çok önemli bir olay. 1994’de Ürdün aynı Mısır gibi İsrail ile barış anlaşması yaptı. Fakat bu sefer Arap Birliği bu anlaşmaya ses çıkarmadı. İsrail ile barış yapmak için 2002’de Suudi Arabistan’ın girişimi ile Arap Birliği, Arap Barış Girişimi diye bir bildiri yayınladı. Bu bildiride Arap Birliği, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistinlilerin yaşayacağı bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddettiğini belirtmişti.

İsrail bu teklifi kabul etmedi. Şimdi, 2020’de ise İsrail’in şartları altında BAE ve Bahreyn Barış anlaşmasını kabul ediyor. Mısır Devlet Başkanı Sisi ise bu anlaşmayı tebrik ediyor. Küçük Arap ülkeleri ise yapılan baskıdan dolayı bu anlaşmaya ses çıkaramıyor ve kabul etmek zorunda kalıyor. Arap liderleri bu anlaşmayı kabul etse de Arap halkları bu anlaşmayı kabul etmiyor. Burada biz Filistinliler içinde liderlerin ne dediği önemli değil. Biz halka bakıyoruz. 1948’de ilk Arap-İsrail savaşında da Arap liderler Filistin davasını satmıştı zaten. Arap liderler bu ihanetleri her dönemde yaptı. Bu yüzden bizi Arap liderler değil, Arap halkları ilgilendiriyor. Arap halkları her daim Filistin’e destek oldu. Mesela Ürdün 1994’de İsrail ile barış anlaşması yapmasına rağmen Ürdün halkı bu anlaşmayı asla kabul etmedi. Biz her zaman Müslüman halklara bakıyoruz.

O zaman şunu söyleyebilir miyiz; Arap liderler ile Arap halkları arasında görüş ayrılığı var.

Evet. Tabiî ki Arap halkları ile liderleri arasında görüş ayrılığı var.

Peki… Gelecekte bu yönetimlerin halk baskısı ile görüşlerinin değiştirmesi mümkün mü?

Tabiî ki mümkün. Ben inanıyorum ki Arap halkları yakın zamanda kendini yöneten kuklaları değiştirecektir. Çünkü bu liderler halklarının menfaati için çalışmıyor. Bu İsrail Arap liderlerine de Arap halklarına da çok zarar verecek. Mısırla İsrail arasında olan anlaşmada Mısır zarar gördü.

Filistin içerisindeki durum nedir?

En önemli nokta burası, Filistin içerisindeki durum. Filistin’de direniş artarak devam ediyor. Bu anlaşma direnişi daha çok ateşledi. Yüksek ses direnişten geliyor.

İçerideki gruplar arasında bir ayrılık var mı? Hususen Hamas ve El Fetih arasında?

Filistin’de hiçbir grup bu anlaşmayı kabul etmiyor. Hamas, El Fetih, sağ ve sol gruplar bu anlaşmaya karşı birleşmiş durumda şu an. Filistin halkı direniş için artık hep beraber çalışıyor. İnşallah yakında büyük bir zafer gelecek.

İnşallah... Filistin hükümeti bu anlaşmaya karşı hem uluslararası arenada hem de içeride neler yapıyor?

İçeride bu anlaşmaya karşı Gazze’den İsrail’e bir füze hediye edildi. Filistin devlet Başkanı Mahmud Abbas eskiden çok yanlış kararlar aldı. Şimdi ise tüm Filistin halkı ile beraber çalışıyor. İnşallah yakında Filistin özgür olacak.

Türkiye’nin bu süreçte Filistin’e desteği ne düzeyde?

Türkiye bu süreçte çok güzel bir duruş sergiledi. Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Başkanı Türkiye’nin bu anlaşmaya karşı olduklarını duyurdu. Türkiye hem halkı hem de hükümetiyle her zaman Filistin davasının yanında durdu. Allah Türkiye hükümetinden ve halkından razı olsun…

İnşallah böyle de devam edecek… Türkiye’den başka Filistin’e uluslararası destek veren var mı?

Tabiî ki dünyada özgür hükümetler çok var. Güney Afrika, Malezya, Endonezya, İran, Lübnan, Cezayir gibi birçok ülke bu anlaşmayı kabul etmiyor. Hatta bu anlaşmadan sonra Katar, Filistin halkının yanında olduklarını açıkladılar. Elhamdulillah çok destek geldi. Fakat tekrar söyliyeyim ki yüksek ses direnişten geliyor. Biz korkmuyoruz, daha fazla güçlendik. İnşallah zafer yakın.

İnşallah… Muhammet Dahlan’ın nasıl bir rolü var BAE üzerinde?

Muhammet Dahlan BAE tarafında duruyor. Dahlan, BAE ve Bahreyn’in İsrail ile yaptığı anlaşmayı desteklediğini duyurdu. Muhammet Dahlan tüm Filistin halkına ihanet etmiştir. Tüm Filistin halkı bu açıklamalarından sonra Muhammet Dahlan’a karşı çıktı. Amerikan’ın İsrail Büyükelçisi David Friedman, açıkça Dahlan’ı desteklediklerini söyledi. Dahlan Filistin davasına ihanet etti. Dahlan’ı bütün Filistin halkı hain olarak görüyor.

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz…

Ben teşekkür ederim.

Baran Dergisi 715.Sayı