Paralel yapıya yönelik operasyonları nasıl yorumlamamız lazım gerek mahiyeti gerekse zamanlaması açısından?
Bir kere bu paralel yapıya genel olarak yapılan bir operasyon değil. Belli mağduriyetleri olan Tahşiyeciler olarak bilinen 22 kişiyi kumpas kurup içeri atmıştı paralel örgüt. Paralel yapıya genel olarak yapılmış değil, Tahşiyecilere mağduriyet yaşattıklarından dolayı gerçekleşti bu operasyon. Bu yönüyle bakmak gerekiyor. Fakat operasyonun özelliği şu: Fetullah Gülen’in talimatıyla gerçekleştirilen kumpas harekatının zanlılarını pasifize etmek.
Uluslararası boyutta Türkiye’nin durumunu nasıl etkiler bu operasyon? Yeni Türkiye söylemlerinin ışığında bakarsak bu operasyona?
Bu operasyon uluslararası camiada Türkiye’yi etkilemez. Şöyle bir şey vardı, bu cemaat denilen yapı Türkiye’nin lobileşme ve diğer faaliyetlerini yürütüyordu yurt dışında. Bunu tersine döndürdüler. Tabii bunun bir etkisi oldu. Bir kopuş yaşadık belli bir müddet için Batı ve Amerika’yla. Hükümetin hareketlerine kritik bir gözle bakmaya başladılar. Fakat söylemleri çıkmadığı için artık çok fazla bir etkilerinin olacağını da düşünmüyorum. Zaten bütün Amerika’nın, Avrupa’nın, Vatikan’ın Türkiye’nin kapısında bir anda sıraya girmeleri bir tesadüf değil. Bu paralel yapının gerçekleştirdiği ters lobinin çalışmadığının bir numaralı işaretidir. Kısaca paralel örgütün etkisi Batı dünyası nezdinde bir itibar görmeyecektir.
Operasyon gerçekleşmeden Fuat Avni isminde bir Twitter hesabından çeşitli bilgiler aktarılıyor. Örgütün etkinliklerinin kırılmadığını, içeride etkin olduklarını göstermiyor mu bu durum?
Kırılmadı, çünkü içerden yok olmadılar. Polislerin belli bir yüzdesi bu örgütten oluşmakta. Ama etkin ve kritik makamlarda, görevlerde değiller. Paylaştıkları bilgiler gayet alt seviyede bilgiler. Zaten 400 kişi tutuklanacak gibi bilgiler paylaşıldı fakat yalan bilgi olduğu ortaya çıktı. Tahşiyeciler şikâyetine bağlı insanların mağdur olduğu yürüyen bir soruşturmada da böyle çok fazla gizlilikte olduğunu da zannetmiyorum. Dolayısıyla çok acayip değil ortalıkta paylaşılan bilgiler. Ama genel olarak o Fuat Avni karakterinin söylediklerine bakarsak dedikleri her şey yalan. Bir tane doğru bilgi varsa yanına on tane yalan bilgiyle paylaşıp bir algı oluşturmaya çalışan bir mekanizma. Aslında o isim cemaat örgütünün tam tefsiri. Fuat Avni kim diye soruluyorlar ya, Fuat Avni cemaat örgütünün ta kendisidir. Böyle de bir durum var.
Operasyon şu an Tahşiye grubu üzerinden gerçekleştiğini söylediğiniz şimdilik. Gelecek günlerde buna benzer operasyonlar görecek miyiz? Somut deliller üzerinden nasıl gerçekleşebilir bu operasyonlar?
Cemaat usulü bir torba açıp bir isim takıp içine sevmediği herkesi atan bir yöntem vardı. Bunu Balyoz'da, Ergenekon'da, şike davalarında yaşadık. Bir isim takıp algı yönetiyorlardı. Toplumda böyle bir beklenti var. Bence bu olmayacak bir isim takılıp, takılan o isim üzerinden örgüt yaftasıyla genel bir toplama olmayacak yüksek olasılıkta. İşlenen suçlar üzerinden Tahşiye olayında olduğu gibi. Ve daha da çok şey çıkacak gibi görünüyor. O torba usulü bir operasyon yapılacak olsaydı 18 Aralık'ta çoktan yapılmış olurdu zaten. “Paralel örgüte operasyon yapıyoruz” derdi Tayyip Erdoğan hepsini toplardı. Kimse de niye topladın demezdi siyaseten. Ama işler öyle yürümüyor. Şimdi daha deliller ve somut bilgiler üzerinden yürüyor. O yüzden öyle bir torba operasyon beklemiyorum, ama çok daha fazla kapsamlı operasyonlar bekliyorum spesifik suçlar üzerinden.
Amerika’nın tutumu, Ilımlı İslâm Projesi malumunuz diğer adı dinlerarası diyalog. Bu operasyonlara bu yönden bakabilir miyiz, belli bir projenin çöküşünü izliyoruz diyebilir miyiz?
Amerika çok daha pragmatisttir. Ne yapabiliyorsa onu yapar. Bir takım projelerini beceremedi. Amerika’nın da kafası karışık şu an. Amerika’da da bizim Gezi benzeri olaylar, sokak eylemleri oluyor.  Çok ciddi algı operasyonları oluyor. Dolayısıyla Amerika’da çok belirsiz, Amerika’da da çok şizofrenik bir yapı var. Savaşçı bir yapı var bir yanda, diğer tarafta barışçı bir yapı var. Nasıl bir yönetim çıkartacaklarına da karar veremediler. O yüzden onların kendileri de bilmiyorlar Ilımlı İslâm’ı becerdiler mi, beceremediler mi? Zaten onun kavgasını veriyorlar şu anda Amerika’da.
Teşekkür ederiz vakit ayırdığınız için.
Ben teşekkür ederim iyi çalışmalar.