Yunanistan-Türkiye hattında neler oluyor? S-300’leri Türk jetlerine kilitlemek, “Seni istediğim zaman vururum” demek değil mi? Yunanistan niçin Türkiye’yi tehdit ediyor ve daha da önemlisi hangi cüretle? Yunanistan tarafı kışkırtarak ilk saldırıyı Türkiye’nin yapmasını mı bekliyor?

Papa Franciscus, tam dört kez, “III. Dünya Savaşı başladı” dedi. Esasında bu boşuna söylenmiş bir söz değil. “Savaş nerede olacak, nasıl olacak?” diyorlar ya. Savaş zaten başlamış durumda. Şöyle ki, savaşlar eskisi gibi kılıçla, topla, uçakla olmuyor sadece. Topyekûn bir savaş yerine artık hibrit savaş yöntemi kullanılıyor. Biyolojik salgınlar, orman yangınları, ekonomik yaptırımlar, örgütleri kullanmak ve teknolojik saldırılar… Yeni sistemi kimin kuracağının kavgası var şu anda. Bu savaşın içinde Türkiye de var.

“Ukrayna-Rusya savaşı, aslında enerji savaşıdır!”

Türkiye’nin buradaki konumu nedir?

Ukrayna-Rusya savaşı çıkarıldı. Bu pandeminin bir devamıydı aslında. Salgının ekonomik ayağının devamı şeklinde okuyabiliriz Ukrayna-Rusya savaşını. “NATO, Rusya’nın yamacına yaklaşmış, oraya gelmiş, tehdit oluşturuyormuş!” Bunların hepsi fasa fiso. Çok net söylüyorum… Ukrayna-Rusya savaşı, ABD ve İngiltere’nin Avrupa’yı avucunun içinde tutma savaşıdır. Bu aslında enerji savaşıdır. Çünkü Avrupa, neredeyse tamamen Rusya’ya bağlı hâle gelmeye başlamıştı. Şimdi “temiz, yeşil enerji” diyerek geleneksel enerji yöntemlerini dönüştürme faaliyetine girdiler. Gelişmekte olan ülkelerin olduğu yerde saymasını istiyorlar. Bu ülkelerden birisi de Türkiye. Bakın, Rusya’yı Ukrayna ile oyalıyorlar; Rusları kendilerine tehdit olarak görüyorlar. Diğer taraftan Çin’i Tayvan ile meşgul ediyorlar. Orası üzerinden birtakım oyunlar oynanıyor. Bir üçüncü güç de Türkiye bu denklemde. Türkiye’ye de Yunanistan’ı saldırtıyorlar. Türk jetlerine radar kilidi atmak, basit bir şey değil. Yunanistan böyle bir şeyi nasıl yapabiliyor? NATO ve Avrupa, Yunanistan’ı cesaretlendiriyor. Türkiye’nin üzerine salıp, kısmî bir savaş çıkartıp, Türkiye’nin savunma sanayi alanında yapmış olduğu kazanımları bertaraf etmek istiyorlar.

Rusya bahanesiyle, Türkiye’yi kuşatıyorlar

Dedeağaç ABD’nin bir eyaletine dönüşmüş vaziyette. Binlerce zırhlı araç ve mühimmatlık yığınak yaptılar.

Evet… Türkiye’yi savaşa sokmak istemlerinin emarelerini burada da görüyoruz. ABD, Yunanistan’a yığınak yapıyor. Olası bir savaşta Yunanistan’a destek olacaklar. Bir de diyorlar ki, “Hayır bunlar Rusya’ya karşı kullanılacak.” Rusya-Ukrayna savaşı altı aydır devam ediyor. Kimse de sormuyor, Yunanistan’a yığılan mühimmatın, zırhlı aracın ne kadarı Rusya’ya gitti? Hiçbiri gitmedi. Çünkü onlar Türkiye’ye karşı vaziyet almış durumda. Burayı özellikle cephanelik hâline getirdiler. Türkiye’ye karşı bir hazırlık var. Millennium Challenge 2002 tatbikatı yapılmıştı ABD’nin Nevada çölünde. Bin yılın meydan okumasıymış… Bakın, 2002’deki bu tatbikat 240 milyon dolara mâlolmuştu. 13 bin asker katılmıştı. NATO’dan katılımlar da oldu, Türkiye çağrılmamıştı. İşte burada hem Ortadoğu, hem de Türkiye’yi işgâl tatbikatı yapıldı. Associated Press açık açık şöyle diyordu tatbikat için; “Üç tarafı denizlerle çevrili, bir ada ülkesiyle sorunları olan, iki boğazı bulunan ülke”. Hangi ülke bu? Başka böyle bir ülke var mı? Tatbikattan bir yıl sonra 2003’te Irak işgâl edildi. Ortadoğu’ya saldırdılar. Mısır’da darbe yaptılar, Libya ve Suriye’yi parçaladılar. Sıranın Türkiye’ye gelmesini beklediler. Türkiye kadim bir devlet olduğu için bunu savuşturdu. Ama şimdi Yunanistan’ı Türkiye’nin üzerine salarak savaştırmak istiyorlar. O Türk jetlerine attığı radar kilitleri, “Ben sizi vururum!” demek. Bu açık! İlk hamlenin kimden geleceği önemli. Sık sık uyarıyorum, Türkiye’yi kışkırtıp “Bizi ilk onlar vurdu!” diyebilmek istiyorlar. Çünkü NATO ve BM’ye “Bakın bize savaş açtı Türkiye!” diyebilecek pozisyona gelmek istiyorlar. En küçük bir kıvılcım savaşa sebep olur. Türkiye bugüne kadar çok sabırlı davrandı. Yunanistan’ın kışkırtmalarını olgunlukla karşıladı. NATO’ya bildirdi ve saire… Tabiî bunun karşısında Yunanistan daha da cesaretleniyor.

Türkiye’nin açılımları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adaları kastederek, “Bir gece ansızın gelebiliriz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız!” dedi. Bu sözü nasıl okuyorsunuz? Sürecin nasıl devam edeceğini düşünüyorsunuz?

Bu çok büyük bir söz. Bir devlete karşı açık-net bir tehdit. İşlerin nereye kadar geldiğini varın siz hesap edin. Mevcut hükümet, Yunanistan’a karşı bu işi iyi götürdü. Bazıları “Efendim, 2023 seçimleri geliyor, iktidar bunun için ortamı geriyor, Yunanistan’ı kullanıyor!” diyor. Tam tersine, Türkiye’deki iktidar Yunanistan’a toleranslı davrandı. Açık bir şekilde savaşın çıkmasını istemedi. Türkiye, şimdilerde bir savaşa girmenin zararlı olacağını da biliyor. Savunma sanayisini geliştiriyor; Ortadoğu ve Afrika’ya açılıyor. Suriye ve Libya’da hamleleri var… Açılım sürecini baltalamamak için sabır gösteriyor. Yunanistan da Türkiye’nin sabrını sanki Türkiye korkuyormuş gibi bir hava estirerek baskı kurmak için kullanmaya çalışıyor.

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki bloku diplomasiyle yıktı

Yunanlar adalara asker çıkarıp silahlandırıyor.

Tüm anlaşmalara aykırı bir şekilde, “gri alanlar” olarak kalması gereken adaları tek tek silahlandırıyor. Türkiye bunları Birleşmiş Milletler’e bildirdi. Ama Birleşmiş Milletler de Batı demektir. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD’ye yaptığı ziyarette Senato’ya hitap etti; dakikalarda alkışlandı. Helenizm’den bahsetti Miçotakis. Haçlı ruhu modern bir şekilde devam ediyor aslında. Başka izahı da yok bunun. ABD’nin Türkiye karşısında dokuz tane üs kurmasını, Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı bir blok kurmasını unutmayalım. Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de vurmak istediler.

Peki bu blokun Türkiye’nin hamleleriyle kırıldığını söyleyebilir miyiz?

Evet, Türkiye çok akıllı bir adım attı. Orada Mısır’ı Türkiye’nin karşısında konumlandırmak istediler. Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail de Türkiye karşıtı hatta idi. Türkiye tehlikeyi sezerek, diplomatik adımlar attı. Mısır ile ilişkileri iyileştirmeye çalışıyor, BAE ile ilişkiler düzeldi. İsrail ile de diplomatik adımlar atıldı. Her zaman söylüyorum, İsrail katil bir devlet, terör saçıyor, Müslümanlara zulmediyorlar; fakat Türkiye’nin İsrail ile diplomatik ilişkilerinin bulunması gerekiyor. Türkiye ne zaman İsrail ile ilişkileri kesse, İsrail daha da vahşileşiyor. Türkiye ile ilişkiler sürdüğü zaman ise yine bir nebze de olsa fren görevi yapabiliyorsunuz. Bazı şeyleri durdurabiliyorsunuz… Türkiye’nin İsrail ile diplomatik ilişkilerinin bulunması, Türkiye’nin her şeyi onayladığı anlamına gelmez. Nitekim, Gazze saldırıları Türkiye sayesinde durduruldu. Türkiye böylece Doğu Akdeniz’de kendisine karşı kurulan o bloku diplomatik atak ile dağıttı.

Yunanistan-Türkiye gerginliği nereye evrilecek sizce?

Yunanistan’ın içinde de aklı başında insanlar var. ABD ve Avrupa’nın gazına gelip, Türkiye’ye karşı bir savaşa girişeceklerini sanmıyorum. Yunanistan’da da seçim var, gerilimi devam ettirecekler. Burada BM nezdinde ortak bir toplantı yapılabilir, taraflar derdini anlatabilir, diplomatik bir çözüme ulaşılabilir. Yunanistan ile Türkiye’nin askerî yapısını, bileşenlerini, çarpanlarını karşılaştırmak abesle iştigaldir. Bazı eski generaller, “Efendim Yunanistan’ın hava üstünlüğü var ama!” diyor. Gerçekten kendi ülkesini tanımıyor bu generaller. Türkiye’nin TİHA, SİHA ve İHA’ları Yunanistan’ı çok korkutuyor. Şimdi de Kızılelma için çalışıyor Türkiye. Türkiye’nin SİHA ve TİHA’ları savaşın gidişatını değiştiriyor. Olası bir savaşta Yunanistan da büyük zararlar göreceğini biliyor. Buna rağmen saldırganlığa devam ediyor. I. Dünya Savaşı’nda da aynısı oldu, İngilizler ve Fransızlar gitti Yunanistan’ı saldı üzerimize. Sonra ne oldu?.. Denize döküldüler… Aynı şey… Aleksis Çipras da bunu söylüyor: “Avrupa’dan cesaretlenip, Türkiye ile ilişkileri daha da bozmayalım!” Zaman zaman böyle uyarılar yapıyor. Yunan Başbakan Miçotakis, birilerinden güvence almışa benziyor! Ne kadar güvence alırsa alsın, Türk milleti vatanına, milletine tecavüzü asla kabul etmez… Gereken cevabı da verir! Sabır taşı da bir yerde çatlar.

Teşekkür ederiz.

Ben de teşekkür ederim.

Röportaj: Oğuz Can Şahin