Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, 31 Mart seçim sonuçları ve takip eden olaylar hakkında BARAN’a değerlendirmelerde bulundu. “AK Parti’nin bu seçimlerde oy kaybetme ihtimali söz konusu olmuştu, bekleniyordu. Fakat tahmin edildiği kadar yüksek bir oy kaybı olmadı.” diyen Sofuoğlu, İmamoğlu’nun İBB mazbatasını alışını müteakip CHP idaresinin attığı adımlar hakkında görüş belirtti. Prof. Dr. Sofuoğlu şunları söyledi;  

“Türkiye genelini hesaba katarsak AK Parti’nin kaybı söz konusu bile değil... Çünkü Cumhur İttifakı’nın oyunun etrafında kalındı yine. Sadece bazı büyükşehirler kaybedildi. O da küçük oy farklarıyla kaybedildi. Ankara daha önce de az farkla Gökçek tarafından kazanılmıştı. Adana zaten AK Parti’de olmamakla birlikte MHP’nindi. Yalnız İstanbul’un kaybedilmesinden ciddi etki ve tartışma süreci doğdu. Ben, CHP’nin kazanamayacağını kendisinin de bildiğini tahmin ediyorum. Anketlerde yüzde 8-10 geriden geliyordu İmamoğlu...”

“Hile Kasıtlı Plân Belli”
Sofuoğlu, seçim sonuçlarında tespit edilen hileler üzerine şu ifadeleri kullandı;

“Bu arada başka bir oyun plânladıklarını düşünüyorum. İstanbul’u kazanamayacaklarını bildikleri için açık hileler yapıldı. Hz. Ali Efendimiz’in bir sözü var. Diyor ki, “Düşmanın açık bıraktığın kapılar onun istediği yere çıkar.” Bu hileyi iz bıraka bıraka yaptılar. Göstere göstere... Şöyle; mesela adaylar seçimlere girer, seçimden sonra haberler basında çıkar değil mi? Bu haberler arasında adayların kullandığı sandığın da bilgisi verilir. Hile her sandıkta yapılsa bile, normalde Binali Yıldırım’ın sandığında yapmamaları gerekiyordu. Onun sandığından sadece 1 oy çıktı. Bu sandıktan kaç oy çıktığının sorulacağı kesin olduğuna göre... Bu ne demek. Hileye dikkat çekmek demek. Hile ve usulsüzlük buradan patladı. Bunu kasten farkettirdiler.”

“Amaç Sokakları Karıştırmak”                                   
İstanbul’da mevcut 31 bin 280 sandıkta görevli sandık başkanları ile 62 bin 560 görevliden, 19 bin 623’ünün kamu görevlisi olmadığı tespit edildi. Bu bir suçtu. Bu durumun kamuoyunun önüne çıkmasına hazırlardı. Neden. Çünkü, “YSK seçimleri iptal etsin, biz de bunun üzerine olaylar çıkaralım” gibi bir plân peşindeydiler. Şu an bu oyun yürüyor. Ancak planı tatbik edecek takatleri yok.

“Kılıçdaroğlu Bile Bile Çubuk’a Gitti”
“Kılıçdaroğlu’nun Ankara Çubuk’taki şehid cenazesine göstere göstere gitmesi. Burada kasdî bir tutum var. Kaftancıoğlu, “genel başkanımızı koruyamıyorlarsa biz kendimizi koruyabiliriz” deyip, ‘kolluk kuvveti’nden bahsediyor. Bu da aslında suçtur. Güvenlik tedbirini kanuni takip gerektirir. Devletten başka kimse alamaz. İçişleri Bakanı’nın açıklamasına göre de Kılıçdaroğlu’nun oraya gidişi ile alâkalı resmi veya gayr-ı resmi bilgi verilmemiş. Daha önceki şehid cenazelerinde yaşananlar biliniyor. Gönderdiği çelenkler parçalanmış, geldiği cenazelerde yuhalanmış. Ankara Çubuk’ta da benzer tepkilerin olacağı açıktı. Yüzde 9 oy aldığı bir bölge burası. Şehid ailesi gelmesini istemedi. O gelene kadar sorun yok, o gelince olaylar patlak verdi. Provokatör dediler. Otobüslerle insan taşındı dediler. İddialar karşılık bulmadı. Dolayısıyla burada açık bir provokasyon olduğu görülüyor. İstanbul seçimlerinin de bu şekilde tezgah olaylarla sürdürülmesi seçim sonuçlarından başka sonuçların çıkarılmasına dönük hazırlıkları işaret ediyor. İyi niyetli olmadıklarını, kendilerine güvenenleri sokaklara süreceklerini, onları istismar edeceklerini açık bir şekilde görülüyor. İmamoğlu’nun seçimlerden sonra “Ben Selahattin Demirtaş’ın fikirlerini beğeniyorum” şeklinde açıklama yapması, o kitleyi yanına almaya çalışması, bunların hepsi kitlelere verilen mesajlardır. Yeni sokak hareketlerinin çıkma ihtimali var... Devlet ve elbette millet bu süreci yakinen takip ediyor.”

“CHP, YSK Üzerinde Baskı Kırma Peşinde”
CHP’lilerin kendi beyanlarına göre bile ortada 17 bin oy düzeltmesi söz konusu. Burada bir organize hareket var. Seçim 30 bin küsür oyla kaybedildi. 17 bin düzeltme yapıldı ki bu tekrar sayımlarda da aynı müdahale söylentileri var. Diğer illerde yeniden oy sayım talepleri iptal edildi. İstanbul’da bu talebin haklılığını ortaya koyan sonuçlar çıkınca hak ortaya çıkmış oldu. Bunun dışında seçimin iptali yeniden yapılmasına ilişkin itiraz ve belgeler YSK’yı bu kararı almaya mecbur bırakacak sonuç ortaya koyarsa tabi ki seçimler tekrarlanacaktır. CHP’nin iptal edileceğini beklediğini zannediyorum. İptal olmasın diye sokak hareketleri türünden kışkırtmalar yaptıklarına da inanıyorum. YSK’ya baskı kurmak için. Ancak hukuk neyse onun tecelli etmesi gerecektir.

Baran Dergisi 641. Sayı