Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı işgal harekâtını nasıl yorumluyorsunuz?

Adolf Hitlervâri bir şekilde, II. Dünya Savaşı’nın başlatılması gibi bir süreç yaşanıyor. Hitler de Polonya’ya yürümüştü böyle… Rusya lideri Vladimir Putin de şu ân Ukrayna’nın ovalarından saldırıyı başlattı. Kiev’e doğru gidiyor. Biliyorsunuz Ukrayna dümdüz zaten… Engebe, engel yok. Rusya uçaklarını ve hava savunma sistemlerini kullanıyor. Önümüzdeki süreçte, zırhlı-kara birliklerinin de devreye gireceğini düşünüyorum. 

“Rusya ve Çin ortak karar aldı!”

Çin’den “Bu bir işgal girişimi değildir, Rusya bağımsız bir devlettir, kendisine yönelik bir tehdit olduğu için böyle bir teşebbüste bulundu. Batı Ukrayna’yı savaşa zorladı.” açıklaması geldi.

Çin bu konuda zaten yeşil ışık yakmıştı. 4 Şubat’ta Çin lideri Şi Çinping ve Rusya lideri Vladimir Putin, Pekin Olimpiyatları’nda görüşmüştü. Anlaşmalar da imzalanmıştı. Ukrayna konusunda beraber karar verdiklerini düşünüyorum. Çin’in Rusya’ya yeşil ışık yaktığını, Pekin Olimpiyatları’nın bitmesini beklediklerini düşünüyorum. 20 Şubat’ta Kış Olimpiyatları bitiyor, 21 Şubat’ta saldırı emri gerçekleştiriliyor. Çin’in Rusya’ya olumlu bakmasının bir başka sebebi de Tayvan meselesi… Çin acaba Tayvan’a saldırır mı?

“Çin ve Rusya Batı’yı sıkıştırıyor”

Çin, Tayvan için göz mü kırpıyor?

Öyle bir şey de var… Tamam Batı, Rusya’yı sıkıştırıyor ama Çin ile Rusya da Batı’yı sıkıştırıyor. Tayvan meselesi ve Ukrayna’da görüyoruz. Balkanların karıştırılacağı sinyalini de verdiler. Bosna ve Kosova’ya Rusya’ya bağlı Wagner askerleri de gönderildi. Ukrayna’nın NATO’ya üye olma teşebbüsü söz konusu, Rusya da bunu istemiyor. Bayram değil seyran değil, eniştem beni niye öptü, derler ya? E bayram değil, seyran değil Putin’in bu şekilde saldırması nereden çıktı peki? Ukrayna bana göre, Rusya’nın güvenliğini tehdit edecek bir şey yapmadı. Bunu şöyle de okuyabiliriz; acaba Rusya ve Çin anlaşıp böyle bir şeye kalkıştı mı?

Biz bunu iki ay evvel gündeme getirmiş, Çin-Tayvan ve Rusya-Ukrayna hattının birbiriyle alâkasını işlemiş, sizle de yine bir röportaj yapmıştık…

Evet… Tüm dünya Ukrayna-Rusya arasında yaşananları konuşuyor. Aslında Çin’in Doğu Türkistanlılara uyguladığı soykırımı konuşulmalıydı. Maalesef bunu konuşamadık… Yaşananlar bu bağlamda Çin’in de işine geliyor, Rusya’yı destekliyor.

“Bugünün Hitler’i Putin!”

Batı sadece ekonomik yaptırım uyguluyor ve acizliğini sürekli ortaya koyuyor. Bunun ötesinde bir hamleyi ABD’nin başını çektiği Batıdan bekliyor musunuz?

Lenin’in bir sözü var: “Süngüyü vurdunuz, lapa bulursanız ilerleyiniz, süngüyü vurdunuz çeliğe geldiyseniz geri çekiliniz.” Gördüğünüz gibi Putin süngüyü vurdu, lapayı bulmuş durumda. Batı yeterince ses getiremedi, cılız ekonomik yaptırımlara başvurdu. Ben Rusya’nın hâlâ ilerleyeceğini düşünüyorum. Zaten son gelen haberlere göre, Litvanya ve Moldova OHAL ilân etti. Bunun nereye gideceği kestirilemiyor. Bu bağlamda Batı’nın yapması gereken daha büyük bir gözdağı vermesi. II. Dünya Savaşı’nda Hitler ilk önce Avusturya’yı ilhak etti daha sonra Çekoslovakya bölgesini aldı İngiltere’nin girişimleri işe yaramadı. Ben de Putin’i Hitler gibi görüyorum. Ekonomik yaptırımların Batı adına hiçbir işe yaramayacağını düşünebilirsiniz. Rusya’nın ile kanat ülke olması açısından Türkiye’nin de tehlikede olduğunu söyleyebiliriz. Bence Türkiye Ukrayna’yı desteklemeli. Hatta NATO da olağanüstü bir toplantı yaparak Ukrayna’nın NATO üyeliğini tartışmalı ki Putin geri adım atsın. Şu anda Amerika Polonya’daki askerlerinin sayısını arttırmış durumda. Önümüzdeki dönemde Putin’in istemediği şekilde Amerikan füzeleri yerleştirilecek. Aslında ister istemez bu tırmanmaya yol açıyor. Bu tırmanmanın Batı tarafından daha da hızlı bir biçimde yapılması gerekiyor. Ancak Putin gibi bir lideri bu durdurabilir.

“Putin, sertlik görmezse durmaz!”

Putin Ukrayna’yı işgal etmekle yetinir mi?

İmkân bulduğu sürece ilerleyeceğini düşünüyorum. Ünlü Rus yazar Gorki’nin bir sözü var. Tiyatroda ilk sahnede asılı bir tüfek varsa, ikinci ve üçüncü sahnede mutlaka patlamalıdır. Burada da aynısı, patladı. Putin de bir Rus. Lenin’i yok sayıyor ama eski Çarlık Rusya’sına vurgu yapan bir yönü var Putin’in. Putin’i yeni bir Hitler olarak görüyorum. Putin dünyayı 19. yy. ve II. Dünya Savaşı öncesindeki Hitler gibi konuşuyor. Hitler nasıl ki o zaman Yahudileri suçladı, Putin de aynı şekilde hem Lenin’i hem eski Sovyetler Birliği liderlerini hem de Batı’yı suçluyor. Batı bizi bu hale getirdi, diyor. Kendi kamuoyundan destek alarak da saldırılarını gerçekleştiriyor. Dikkat ederseniz DUMA’nın hepsi oy birliği ile Putin’in yurt dışına asker gönderme kararını onayladı. Maalesef Rusya’da muhalifler bile Putin’in arkasına tek tek dizilmiş durumda. Putin’in de aslında istediği bu. Kendi iç kamuoyunu konsolide etmek ve onları ip gibi dizmek. Benim de korkum buydu keşke muhalifler olsaydı. Sovyetlerde Kırım Tatarı lideri Mustafa Abdulcemil Tataroğlu hapiste açlık grevi yaparak sivil direnişte bulundu ama şimdi böyle şeyler görmüyoruz. Navalny hapiste ama bugün dışarıda olsa o da Putin’i desteklerdi. O da Rus yayılmacılığı savunan şovenist bir lider çünkü.

“Türkiye, Rusya tarafından kuşatıldı!”

Türkiye’nin durumunu nasıl görmek lazım?

Türkiye olarak biz de dört bir yanımızdan Rusya tarafından sarılmış durumdayız. Kuzeyde, güneyde, batıda ve doğuda. Karadeniz’de de şu an Rusya ile Türkiye karşı karşıya kalmış durumda. Putin ileride de “Ben boğazları istiyorum” diyebilir.

Putin’in pazartesi günü yaptığı konuşma Türklere doğrudan tavrını gösteriyor zaten.

Evet kesinlikle doğru söylüyorsunuz. Türkiye’de ABD karşıtlığı o kadar fazla ki bu artık Rusya yanlısı insanlar çıkarıyor ortaya. Bu kesinlikle kabul edilemez. Kars’ta 30 yıllık işgalde bulunmuş, Bitlis’te camilerde mermi izlerini görebilirsiniz. Bizim de NATO üyesi olsak da ileride Ukrayna gibi Rusya saldırısına muhatap kalmamız mümkün. Ne olacağımız tam olarak belli değil. Soğuk Savaş sırasında Batı bizi nasıl desteklediyse öyle destekler mi? Batı’ya güvenilmez.

Teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.