“Korkmadan Doğruları Söyleyebilecek İnsanlar Gerek”

Bütün yükün bir insanın omuzlarına bindiği, tek bir şahsın tüm sorumluluğu üzerinde taşıdığı bir sistemin sağlıklı bir sistem olamayacağını belirten Kiracı, “Başarılı bir sistemin, tek bir şahsa bağımlı olmayan, denetim ve istişare mekanizmalarıyla birlikte zatü’l hareke bir şekilde yol alabilen bir yapıya sahip olması gerekir. Tek bir şahsa bağlı sistemde süreklilik sağlanamaz. Sürekliliği sağlamak ise müesseseler ve insanlar vasıtasıyla gerçekleşir, ki bugünkü en büyük sorunlardan biri müesseseleşmenin ve o liyakatı haiz insanların olmamasıdır. Bu insanlar, menfaat kaygısı gütmeden, korkmadan, çekinmeden doğru bildiklerini söyleyebilecek, haysiyet sahibi kişiler olmak zorundadır.” ifadelerini kullandı.

Muhalefetin Parlamenter Sisteme Dönme Arzusu

Bir referandum neticesinde yönetim modelinin değişmesine mukabil rejimin hâlâ kendisini muhafaza ettiğini söyleyen Kiracı, “18 yıllık iktidara rağmen hâlâ gerekli temizliği yapamamışsın. Çünkü 1961 ve 1980 Anayasaları o müesseseleşmeyi sağlamış, sistemin kılcal damarlarına kadar sirayet etmiş. Kurumlarını oluşturmuş ve yeri geldiğinde bu kurumlar sistemi korumak için senin karşına dikilmiş. Böyle bir yapının yerine inşa ettiğin yeni yapı derinlik ve kurumsallık kazanmazsa, yaptığın tüm değişiklikler sadece makyaj olarak kalır. Erdoğan gidince tekrar eskiye dönülür ki, zaten Batıcılar da bunu bekliyorlar. Böylece Tayyip Erdoğan açısından verilen bunca mücadele boşa gitmiş olur. Tabiî ki Kemalizm’in hortlamasını tercih etmeyiz; ama mücadelemizi sürdürürüz. Bu sebeple kişileri aşan, hukukî gücü olan, iktidarın değişmesiyle değişmeyen kurumlar inşa edilmelidir.” dedi.

Kiracı, “Parlamenter sistem Kemalizm’in devamını sağlamak için inşa edilmişti. Başkanlık sistemine geçiş ile beraber Kemalizm büyük bir darbe yedi; fakat hâlâ geçmişten gelen müesseseleşme ve kadrolaşma sebebiyle gücü var. Önemli pozisyonları hâlâ ellerinde bulundurmalarından gelen gücü, artırmak ve daha kullanılabilir hâle getirmek için yeniden parlamenter sisteme geçilmesini arzu ediyorlar.” sözleriyle muhalefetin parlamenter sisteme dönme arzusunun sebebini de izah etti.

"Daha Fazla Geç Kalınmamalı!"

Kiracı geleceğe dair kanaatini belirtirken daha fazla gecikilmemesi uyarısında bulundu:

“Dirayetli bir yapı inşa edileceği kanaatindeyim; fakat geç kalınıyor. Eğer ki söylediğimiz şekilde bir yeniden yapılanma sürecine gidilirse başkanlık sistemi hem siyasî, hem iktisadî, hem de hukukî sahada ülke için son derece faydalı olacaktır. Bunu yapmanın yolu da, gerektiğinde hayır diyebilen insanları idarenin paydaşı hâline getirebilmektir. Bu iş, gerçekten aydın liyakatine sahip, doğru neyse doğruyu söylemeyi kendisine vazife bilen insanlarla olur, yanar-döner, menfaatperest insanlarla olmaz.”

Baran Dergisi 725.Sayı