Avrupa Birliği genelinde gıda güvenliğini sağlayan RASFF sisteminde önceki gün yayınlanan bir duyuruda Türkiye’de üretilen bitkisel yağda glisidil yağ asitleri yani serbest glisidol tespit edildiği beyan edildi. Buna göre Türkiye’de üretilen margarinlerde maksimum 1000 mcg/kg-ppb oranında olması gereken glisidil esterler 1535 mcg/kg-ppb oranında tespit edildi.

“Ciddi” uyarısıyla RASFF sistemine girilen bu gıda güvenliği uyarısı çerçevesinde ürünlerin Almanya’da toplatılmasına karar verildi. Ürünlerle ilgili ayrıca RASFF sistemi çerçevesinde Romanya ve İsveç’te de bir takım önlemlerin alındı. Vita Margarin ürünleri Türkiye’de “Trans yağ içermez” etiketleriyle ve “Bitkisel susuz yağ” ismiyle satılmakta olup, Balıkesir’de faaliyet gösteren Cargill Tarım ve Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. firması tarafından üretiliyor.

Ürünle ilgili yapılan uyarı çerçevesinde 09.05.2022 üretim tarihli ve 09.05.2024 son tüketim tarihli Parti Numarası 119 olan Vita markalı 1 kg.’lık Margarin ürünlerinin toplatılmasına karar verildi. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) 2016’da yaptığı bazı yayınlarda yiyecekteki kimyasalları ele almış ve rafine bitkisel yağlar ve işlenmiş besinlerde bulunan iki maddenin halk sağlığı için risk oluşturduğunu duyurmuştu. Ham bitkisel yağlar “rafine” edilirken işlemin son adımında 200°C’ın üzerinde bir sıcaklığa maruz bırakılır ve bu sırada, yağda doğal olarak bulunan kimi yapıtaşlarının dönüşümüyle glisidol ve 3-MCPD “esterleri” meydana gelir. Rafine bitkisel yağlarda bu esterlerin oluştuğu ancak bir süre önce anlaşılabilmiştir. Bitkisel yağların işlenmemiş yani “ham” hallerinde bu gıda kirleticileri bulunuyor. Glisidol, kalıtsal madde DNA’da hasar yapabildiği için, kanser oluşturma potansiyeline sahiptir. Bu maddenin toksik etkileri hakkında bilinenler sadece “bakteri ve hayvan deneylerine” dayandığından, Uluslar arası Kanser Araştırma Kurumu bunları, “insanlar için muhtemelen karsinojenik” sınıfına koymuştur.

Gıda Dedektifi