2022 yılında ön plana çıkacak siber güvenlik trendlerine yönelik öngörüler açıklandı.

Dünya Haber’e göre, Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, önümüzdeki yıl siber saldırıların artacağını ve özellikle Metaverse, NFT, kripto para birimleri, uydular ve deepfake'in kullanılacağını vurguladı.

NFT’nin yükselişi ve Metaverse evrenine yönelik çalışmalarla geçen 2021 yılı sona eriyor. Yılın sona ermesiyle birlikte Laykon Bilişim, gelecek yıl karşılaşılacak temel dijital güvenlik trendlerini detaylandırdığı 2022 için siber güvenlik tahminlerini açıkladı. Siber suçluların 2022’de Metaverse, NFT, kripto para birimleri, uydular, deepfake ve daha fazlasıyla saldırı için yeni fırsatlar bulacaklarını belirten Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, gelecek yıl sık karşılaşılacak 6 siber güvenlik tahminini aktardı.

Akkoyunlu, NFT’lere odaklanılacağını, Metaverse’in yeni saldırı zemini olacağını, 2022’de dünyadaki devlet destekli siber saldırıların uzaya da taşınabileceğini, siber saldırılar dolayısıyla tedarik zincirinin risk altında olacağını söyledi.

NFT’lere odaklanma olacak

Metaverse evreniyle doğrudan bağlantılı olacak NFT’ler, 2022’de ve gelecek yıllarda ekonomik sistemini yeniden tanımlayacak ve finans dünyasına özellikler sunacak. NFT ile ilgili dolandırıcılıklardaki keskin artış nedeniyle, kripto para birimi sahipleri paralarını kaybetmemek için daha tedbirli olmalıdır.

Metaverse yeni saldırı zemini

Metaverse, çalışma, oynama ve genel olarak etkileşim kurma şeklini değiştirebilecek yeni ve derinlemesine bir sanal deneyim sağlayacak. Bununla sanal bir gerçeklik sağlanacak. Metaverse tam anlamıyla eğlenceden ibaret olmayacak. Siber suçların web 2.0 üzerindeki olumsuz etkisi Metaverse’te de görülecek. Metaverse temalı dolandırıcılıklar ve manipülasyonlar artacak.

Uzaydaki nesnelere saldırılar artacak

Blue Origin ve SpaceX gibi projelerle son derece hızlı bir şekilde uzay çalışmaları sürüyor. Devletler ve özel sektör uzay yarışına odaklanmışken uydulardaki güvenlik açıklarının giderek daha fazla ortaya çıkmasıyla birlikte 2022'de uzaydaki hack olaylarına şahit olacak.

Tedarik zinciri risk altında

Siber saldırılar artık yalnızca hedeflenen kurumları etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda ortaklara, sağlayıcılara üreticilere, bayilere, müşterilere ve tedarik zincirindeki diğer kişilere zarar veren bir dalga etkisi oluşturuyor. 2022 için bu eğilimin daha fazla veri ihlali ve kötü amaçlı yazılım bulaşmasıyla artması bekleniyor. Tedarik zinciri saldırıları daha yaygın hale geldikçe, hükümetler savunmasız ağları daha iyi korumak için düzenlemeler geliştirmeye başlayacak. Bu durum gıda, akaryakıt ve üretim zincirini etkileyen kritik hammaddelere erişmede büyük problemlere yol açabilir.

Deepfake oltalamaya dikkat!

Deepfake, bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür. Sahte ancak inandırıcı videolar ve sesler oluşturmak için gereken araçlar daha gelişmiş hale geldi. Kamuoyunda deepfake kavramı, kitleleri etkileyebilecek, itibara zarar verebilecek ve daha fazlasını yapabilecek potansiyel bir tehdit olarak görülüyor. Siber suçlular para çalmak, hisse senedi fiyatlarını manipüle etmek, sosyal medya aracılığıyla insanların fikirlerini etkilemek ve çalınan sosyal medya hesaplarından yapılan oltalama saldırılarının inandırıcılığını artırmak için bunları giderek daha fazla kullanacaklar. Geçtiğimiz yıllarda deepfake kullanan saldırganlar, Hong Kong bankasının müdürünün sesini taklit ederek bankada çalışan bir yöneticinin, hesaplarına 35 milyon dolar transfer etmesini sağladılar.

Kripto para yine hedefte

Para tamamen yazılım haline geldiğinde, bitcoin ve altcoinleri çalan ve manipüle eden bilgisayar korsanlarından korumak için gereken siber güvenlik beklenmedik şekillerde değişecektir. Birçok şirket kripto para birimlerinin alım ve satımını sağlıyor. Artık bu şirketlerden bazıları NASDAQ'da düzenlenip listelendiğine göre, bu şirketlerdeki güven ve şeff afl ık artıyor ve kripto para birimlerine giriş engeli azalıyor. Bu muhtemelen kripto para birimlerinin nasıl çalıştığının nüanslarını tam olarak anlamayan daha sıradan yatırımcıların artmasına yol açacaktır. Dolandırıcılar, insanların kripto paralarını çalmak için bu yanlış anlamaları kullanıyor ve bu yeni kullanıcı grubuyla birlikte dolandırıcılık sayısında büyük bir artış bekleniyor.