Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 3 adet AKINCI TİHA’nın teslim edildiğini duyurdu:

“Güvenlik güçlerimizin gökyüzündeki hakimiyetini artırmak için üretmeye hız kesmeden devam ediyoruz. Son olarak 3 adet AKINCI TİHA’yı daha teslim ettik.”

Ağustos 2022’de toplamda 6 adet AKINCI-B teslim edilmişti. AKINCI TİHA; Pençe-Kilit Operasyonu’na katılarak sahada kendini kanıtladı ve EFES-2022 ile Anadolu Kartalı tatbikatlarında yer aldı. Kırgızistan, Azerbaycan ve Pakistan’a ihraç edilen AKINCI TİHA için 5 ülkeyle sözleşme imzalandı.

AKINCI TİHA’dan GÖKÇE atışı

AKINCI TİHA’dan TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği GÖKÇE Yeni Nesil Güdüm Kiti ile 22 Aralık 2022’ta test atışı icra edilmişti. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Bayraktar AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, gövde altında taşıdığı GÖKÇE güdüm kitine sahip 1000 lb sınıfı Mk-83 (Yaklaşık 455 kg) genel maksat bombası ile yaptığı atışta hedefi yüksek hassasiyetle vurdu.

Bayraktar AKINCI’nın 20.000 feet irtifadan lazer ile işaretlediği hedefe yüksek hassasiyetle angaje olan GÖKÇE Güdüm Kiti, bir insansız hava aracında ilk kez test edildi. Başarıyla tamamlanan atış testini Keşan’daki Bayraktar TB2 Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar TB2 İHA da görüntüledi.

AKINCI-B süpersonik füze TRG-230-İHA ile vurdu

AKINCI-B TİHA’dan atılan Roketsan tarafından TRG-230 güdümlü topçu roketinin SİHA’lardan kullanım için geliştirilen konfigürasyonu TRG-230-İHA ile 100+ km uzaklıktaki hedef başarıyla vurulmuştu.

Çorlu’da Baykar Tesislerinden havalanan AKINCI B’den bırakılan TRG-230-İHA, havada otonom ateşlenme yeteneği ile süpersonik hızda hedefine ulaştı. Atış esnasında kanatçık takımının kendi ekseni etrafında dönmesi ise dikkat çekicidir. Gerçekleştirilen atış ile Türkiye havadan karaya süpersonik balistik füze kabiliyetini kazandı. TRG-230-İHA, belli bir başlangıç hızı ve irtifasına sahip olduğundan 20 ila 150 km arasında etkili menzile sahip. Söz konusu kabiliyet kapsamında uzak mesafelerdeki sabit hedeflere angajman için seyir füzelerine kıyasla daha maliyet etkin bir alternatif kazanıldığı değerlendirilebilir.

Defence Türk