Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılan BAYKAR AKINCI TİHA’ya milli mühimmatların entegrasyon faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda AKINCI TİHA’dan, ASELSAN TOLUN Minyatür Bombası’nın atışı gerçekleştirildi.

AKINCI TİHA’dan atılan GPS/INS güdümlü Minyatür Bomba, hedefini yüksek hassasiyetle vurdu. TOLUN Minyatür Bomba’nın, AKINCI’nın tek bir silah istasyonunda dörtlü olarak taşınabildiği görüldü. Bu amaçla Minyatür Bomba için özel bir salan sistemi geliştirilmişti. TOLUN’un çok yüksek hassasiyete sahip IIR arayıcı başlıklı versiyonu de geliştiriliyor.

TOLUN IIR Güdümlü Minyatür Bomba, durağan hedeflerin yanı sıra hareketli hedeflere karşı da etkili olabilecek. Yine milli imkanlarla üretilen Akıllı Çoklu Taşıma Salanı ile tek bir silah istasyonunda dört adet taşınabilecek TOLUN, IIR Arayıcı Başlık sayesinde man-in-the-loop kabiliyetine sahip olacak.

Bu özellik sayesinde pilotlar atılan bombaları havada anbean manuel olarak yönlendirebilecek. Bu amaçla TOLUN IIR Güdümlü Minyatür Bomba’da, çift yönlü veribağı da bulunacağı üzerinde duruluyor.

S/İHA’ların yanı sıra savaş uçaklarından da atılacak Minyatür Bombaların sayısı tek sortide 8 adede kadar yükselebilecek. Bu sayede yalnızca tek bir uçaktan aynı anda 8 farklı hedefe taarruz gerçekleştirilebilecek.

TOLUN

Uygun şartlarda yaklaşık 100 km menzile sahip olacak Minyatür Bomba, yaklaşık 250 librelik ağırlığı ile MK-81 bombalarının muadili konumunda bulunuyor.

Minyatür Bomba, aynı zamanda 1 metrelik güçlendirilmiş betonu delme kabiliyetine de sahip.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com