Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TCG Anadolu'nun testlerindeki yeni aşama hakkında bilgi verdi.

Demir, paylaşımında, şunları kaydetti:

"Anadolu gemimizin tank operasyonu testleri Altay prototipi ile başarılı şekilde icra edildi. Mekanize Çıkarma Aracı LCM ile askeri tersaneden alınan Altay tankı, önce Anadolu gemisine yüklendi, ardından yine LCM'ye alınarak sahile çıkarma operasyonu gerçekleştirildi. Bugün tamamlanan bu test ile projede önemli bir aşama daha geçildi. Her geçen gün bir adımı daha tamamlıyoruz ve Anadolu'yu envanterimize katmak için sabırsızlanıyoruz."

Altay tankı nedir?

Altay, Türkiye'de geliştirilen 3 nesil ana muharebe tankıdır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır.

Altay tankının özellikleri

Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek, 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretilecektir.

Altay tankı motoru;

1500 beygir güç üreten ve dizel yakıt sistemiyle çalışan motor tankı 70 km/h ile hareket ettirebiliyor ve tanka 500 km’lik bir harekat menzili de sağlıyor. Altay’ın rakipleri olan ve dünyanın en iyi tankları olarak kabul edilen Leopard 2’de 1479 beygirlik dizel motor, M1 Abrams’da ise 1500 beygirlik gaz türbinli motor kullanılıyor.

Altay tankı zırhı;

Tankların en önemli özelliklerinden biriside kendilerini koruyabilmeleridir, bununda büyük bir kısmını sahip oldukları zırhlarıyla sağlarlar. Tankların en önemli en çok korunması gereken yeri, tankın ön yüzüdür. Altay tankı da bu korumayı sağlamak ve tanka büyük bir dayanırlık kazandırmak için tankın zırhını tahribat konusunda başarılı olan ve tanksavar füzeleri üreten Roketsan firması tarafından geliştirilmesi uygun görülmüştür. Roketsan, Altay tankı kompozit malzemeden üretilen, içeriği biraz da gizli olan yeni nesil bir zırh tipi kullanıyor. Leopard 2 ve M1 Abramsda da kompozit tip zırhlar kullanılmakta.

Kaynak: AA, Milliyet