Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin’de bir otelde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı-Değerlerin Yüzyılı Programı”nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin balistik füze programıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 1000 kilometre menzilli Türk balistik füzesinin sinyalini verdi.

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, “Korkuyorlar tabii. Bize ne dediler? Çılgın Türkler. Ne dediler? Çılgın Türkler geliyor. Hele hele bir de Tayfun füzesinin menzili 560 kilometre olarak açıklandı, 560’ı bile yeterli bulmuyoruz. Geçen hafta bir görüşme yaptım. Nedir dedim nihai durum. Dediler ki biz 1000 kilometreyi yakalayacağız. Şimdi tabii bunu duyunca Yunan hoplamasın mı? Ege’de bazı çılgınlıklar yaptılar. Bizimkiler de gerekeni yaptı. Yapma işte rahat dur. Bizimle uğraşma. Bizim sizinle Ege’de dalaşma diye bir şeyimiz yok. Buna geçmişte hep ‘it dalaşı’ derlerdi. Arkadaşlara dedim ki bu ifade çok çirkin. Eğer rahat durmazlarsa gereğini yaparsınız.”

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki en uzun menzilli füze, uzun süredir Roketsan üretimi olan ve 280+ kilometrem menzile sahip BORA Balistik Füzesi olarak biliniyordu. Ancak 18 Ekim 2022 tarihinde, yine Roketsan tarafından geliştirilen ve 500+ kilometre menzilli TAYFUN Balistik Füzesi’nin test atışı gerçekleştirildi. Bu testin ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine Roketsan tarafından geliştirilen CENK adındaki yeni bir füzenin adını zikretti.

TAYFUN Balistik Füze Sistemi

Pek çok otorite tarafından menzili 300 kilometreye kadar olan balistik füzeler ‘Taktik Balistik Füze (TBM)’; 300-1000 kilometre arasında menzile sahip balistik füzeler ise ‘Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)’ olarak tanımlanıyor. TAYFUN, Türkiye’nin ilk Kısa Menzilli Balistik Füze’si oldu. Böylelikle 1990’lı yıllardan beri Taktik Balistik Füze kabiliyetine sahip olduğu bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri, ilk kez bu alanda bir üst sınıfa çıkmış oldu.

Yapısal olarak BORA Balistik Füzesi’ne oldukça benzer olduğu görülen TAYFUN Füzesi, Türkiye’nin şu ana kadarki en uzun menzilli füze sistemi oldu. Birkaç atışlı testinin daha gerçekleştirileceği tahmin edilen TAYFUN Füzesi’nin, kısa süre içerisinde envantere alınması bekleniyor. TAYFUN ile Türk Silahlı Kuvvetleri, önemli bir caydırıcılık kapasitesine ulaşmış olacak.

SavunmaSanayist