HAVELSAN tarafından tasarlanan ve İnsansız Kara Aracı (İKA) ailesinin yeni üyesi KAPGAN ilk defa 25 Ekim’de kapılarını İstanbul’da açacak SAHA EXPO’da sergilenecek. Dijital birlik konsepti içinde geliştirilen büyük sınıftaki İKA, 1400 kilogram ağırlığında. Üzerinde ise 30 mm’lik top yer alıyor.

Türkiye İHA sistemlerinin ardından kara sistemleri İKA’lar ve deniz sistemleri SİDA’lar konusunda hızlı adımlar atıyor. HAVELSAN tarafından geliştirilen BARKAN İKA’nın ardından aile daha büyük bir model ile büyütülüyor.

KAPGAN, adını Göktürk Kağanının adından alıyor. KAPGAN aynı zamanda ‘fatih’ anlamına da geliyor.

25 km/saat hızla gidebiliyor

KAPGAN, toplam 1400 kilogram ağırlığı ile birlikte 600 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. Sahada 25 kilometre/saat hızla gidebilecek araç, elektrik motorlu sistemi ile 6 saat boyunca kesintisiz görev yapabilecek. KAPGAN için 5 kilometrenin üzerinde görüş hattı haberleşmesi, GSM haberleşmesi gibi yöntemlerle kumanda edilebiliyor.

Elektrik motorlu araç engebeli arazide 50 cm’lik engelleri aşabilecek. Ayrıca hendek geçişlerinde 120 santimetrelik derinlikte operasyon kabiliyetine sahip.

Yüksek atış gücü

KAPGAN için önemli konuların başında üzerinde taşıdığı 30 mm’lik top yer alıyor. Yüksek atış gücü ile KAPGAN sahada yerdeki kuvvetlere ciddi bir atış gücü sağlayacak.

Dijital birlik konsepti

HAVELSAN, KAPGAN ile dijital birlikte konseptinde kara araçları bölümünde çeşitlendirmeyi sağlıyor. Dijital Birlik’te komuta ve kontrol yani sistemlerin aklını koyan HAVELSAN, İKA ve SİDA’nın yanı sıra BAHA ile İHA sistemlerini de sunuyor.

Savunma Sanayist