Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü (DG ISPR) Tümgeneral Babar Iftikhar, geçtiğimiz gün bir basın toplantısı düzenledi. Pakistan’ın, Türkiye’den T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri alımından vazgeçtiği yönünde anlamlar çıkarılmıştı. Askeri ve diplomatik yetkililer, Türk ve Pakistan medyasında yer bulan söz konusu açıklamayla ilgili olarak SavunmaSanayiST.com’a açıklamada bulundular.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada; Pakistan’ın, Türkiye’den 30 adetlik TUSAŞ T129 ATAK Helikopteri alımından vazgeçmediği ve Pakistanlı Askeri Sözcü’nün söz konusu açıklamalarının yanlış anlaşıldığı bilgilerine yer verildi. Türkiye ve Pakistan, ATAK helikopterinin Pakistan Ordusu’na kazandırılması için yakın iş birliğine devam ediyor.

Pakistan ATAK Programı

Pakistan, 2018’de 1,5 milyar ABD doları değerinde 30 adet T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri sipariş etmişti. Satış, ABD’nin helikoptere güç veren LHTEC-T800 motorlarıyla ilgili ihracat iznine yanıt vermemesinden ötürü henüz gerçekleştirilmedi.

Türkiye ve Pakistan, ABD’nin motorlar için ihracat iznini vermesi ve ATAK helikopterinin Pakistan Ordusu’na kazandırılması için yakın iş birliğine devam ediyor.

T129 ATAK Helikopteri

T129 ATAK; 500 adet 20 milimetrelik top mühimmatı, 16 adet Roketsan CİRİT Füzesi, 8 adet L-UMTAS veya UMTAS Füzesi, 8 adet Stinger Füzesi veya 76 adet 70 milimetrelik roketle teçhiz edilebilmektedir.

Helikopter gücünü, her biri 1.373 shp’lik iki adet LHTEC-CTS800-4A Turboşaft Motoru’ndan almaktadır. Azami 281 km/sa hıza ulaşabilen helikopter; 3 saat havada kalış süresine, 537 kilometre menzile ve 15.000ft irtifa tavanına sahiptir.

Filipinler’e ilaveten Türkiye, Pakistan ile de T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ihracatına yönelik bir anlaşma imzalamıştır. Şu ana kadar 70 adetten fazla ATAK helikopteri üretilmiştir.