Türkiye'nin savunma sanayii alanında geliştirdiği yerli ve milli ürünler son dönemde sadece yurt içinde değil, dünya genelinde de başarılı bir noktaya ulaştı. Başta İHA'lar olmak üzere birçok yerli silah çok sayıda ülkeye ihraç edilirken, milli teknolojinin güvenliği konusu da önem kazandı. Bu kapsamda Türkiye, savunma sanayi alanında ihracat gerçekleştirdiği ülkelerle, bilgilerin gizli tutulması için harekete geçti.

Mutabakat Zaptı İmzalandı

Türk SİHA'larını satın alan Ukrayna, Katar ve Libya ile bilgilerin korunması amacıyla gizlilik anlaşmaları imzalanırken, Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA satın alacak ilk NATO üyesi olan Polonya ile de benzer bir süreç işliyor. Edinilen bilgiye göre, Polonya ile savunma sanayiinde gizlilik dereceli bilgilerin karşılıklı koruması için mutabakat zaptı imzalandı. Buna göre, savunma sanayi ile ilgili gizlilik dereceli belge, bilgi, proje ve malzemeyi bilmesi gereken kişiler dışında kimse bilmeyecek. Bilgilerin çalınma ve sabotaja karşı korunması için tedbir alınacak. Bunların yanı sıra, her türlü harp silahın, mühimmatın, araç ve gerecin ve bunların kritik alt sistem ve parçalarının alımı, satımı, üretimi, araştırma ve geliştirme faaliyetleri, hizmet, altyapı ve tesisler gizli tutulacak. Bilgi ve belgeler üçünü kişilere paylaşılmayacak. Gizlilik dereceli projelerin güvenli bir şekilde yürütülmesi için bilgi ve belgelere erişimi olan kişilerin güvenliği sağlanacak. Bunları muhafaza edileceği tesis ve yerler uygun şekilde emniyet altına alınacak.

Gizlilik dereceli bilgilerin transferi konusunda da önlemler alınacak. Çalınma ve sızmasına karşı gizlilik dereceli bilgiler diplomatik kanalarla ve askerî ateşe yoluyla gönderilecek. Acil durumlarda gizlilik dereceli bilgi yetkili kişiler tarafından elden taşınacak. Gizlilik derecesi yüksek sistemlerin geliştirileceği ve bulunacağı tesislere erişim için yapılacak ziyaretlere de güvence altına alınacak. Ziyaret yapacak personel, ev sahibi ülkeye 21 gün önceden ziyaret talebinde bulunacak. Bu talep, diplomatik kanallar aracılığı veya askeri ataşeler aracılığı ile bildirilecek. Konuk personelin adı, soyadı, doğum yeri, tarihi, uyruğu, pasaport numarası, görevi, ziyaret tarihi, süresi ve ziyaretin kapsamı belirtilecek.