Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB), Rusya'dan S400 hava savunma sistemi tedarik sürecinde yeni bir gelişmenin söz konusu olmadığı bildirildi.

Başkanlık resmi kaynaklarından S400 tedarik sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.

Ne olmuştu?

Dün Rus Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Direktörü Dmitriy Şugayev tarafından Army-2022 Forum’unda yaptığı konuşmada Türkiye ile Rusya arasında ikinci bir anlaşma yapıldığı ifade edildi. Şugayev şunları ifade etmişti:

“İlgili sözleşme belgesinin zaten imzalandığını belirtmek isterim. Diğer şeylerin yanı sıra, sistemin bireysel bileşenlerinin üretiminin yerelleştirilmesini sağlayacak. S-400 Triumph hava savunma sistemi eşsiz bir sistemdir.

Ve tüm güvenimle söyleyebilirim ki, önümüzdeki yıllarda herhangi bir devletin S-400 Triumph hava savunma sistemine teknik özellikleri açısından yaklaşabilecek bir sistem yaratabileceğine inanmak için hiçbir neden yoktur.”

Şugayev ayrıca, bu sözleşmenin pratik uygulamasının şu anda devam ettiğini belirtti.

“Bu yıl gelişen zor siyasi durum, Rus tarafının ortaklarla etkileşiminin bazı yönlerini olumsuz yönde etkiledi. Bununla birlikte, Türkiye ile askeri-teknik iş birliği, iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda gelişmektedir. Türk ortaklarla şeffaf ve karşılıklı yarar sağlayan bir temelde çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz.”