SAHA EXPO 2022’de ROKETSAN ve Baykar Teknoloji arasında SUNGUR hava savunma füzesinin SİHA’lara entegrasyonu için sözleşme imzalandı.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci sözleşme hakkında: “SUNGUR bildiğiniz üzere şu an hava savunma füzesi olarak kullanılıyor. Özellikle helikopter ve dron gibi hareketli hedeflere karşı etkinliği kanıtlanmış bir mühimmat. Bunun hava-hava füzesi olarak İHA’larımızdan kullanılması da oyun değiştirici bir etki olacak. Yani ilk defa biz bu proje kapsamında İHA’larımız tarafından hava hedeflerine angaje olabilecek füzeleri kullanmış olacağız bu yeteneği de kazandığımızda çok ciddi bir stratejik avantaj elde edeceğimizi değerlendiriyorum.” açıklamalarında bulundu.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise: “SUNGUR’un sadece TB2 ve AKINCI’da değil hatta KIZILELMA’da belki ileride gelecek BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN ile kullanılabileceğini öngörüyoruz, bu da yeni kabiliyetler kazandırmış olacak. O konuda faaliyetlerin devam etmesini temenni ediyoruz. Bu tür ürünlerin siparişleri önemli, şu anda ana üreticilerin en az 200 ÇAKIR, 1000 adet SUNGUR için hazırlık yapmalarını da temenni ediyoruz. Bu hazırlığın şimdiden başlaması gerektiğini söylüyorum çünkü ne kadar mühimmatınız varsa o kadar vurursunuz. Yarın mühimmat sıkıntısı çekmemek üzere hazırlıkların şimdiden başlamasını arkadaşlarımızdan rica ediyorum.” ifadeleriyle SUNGUR’un kullanılacağı platformlar konusunda bilgi verdi ve mühimmat stoklarının dolu tutulmasının önemine değindi.

AKINCI ve TB2’ye SUNGUR füzelerinin entegrasyonu; taarruz helikopteri ve düşman S/İHA’ları gibi tehditlerin bertaraf edilmesinde düşük maliyetli hava devriyesi konseptinin oluşturulmasına önayak olabilir. Özellikle İsrail’in kamikaze İHA’lara karşı F-16’lardan Python-5 gibi yüksek maliyetli hava-hava füzelerini kullanması veya Ukrayna-Rusya savaşında Ukrayna’nın Rusya tarafından kullanılan kamikaze İHA’lara MiG-29 ile önleme yapması İHA gibi düşük maliyetli ancak şu an için yüksek maliyetlerle cevap verilen tehditlere karşı önlemede yeni yolların bulunması gerektiğine işaret etmektedir.

Bir SİHA’nın havada kalış süresi de göz önüne alındığında söz konusu tehditlere karşı uzun süreli ve düşük maliyetli devriye uçuşları icra edilebilir. Murat İkinci tarafından güncel menzili 8.5 km olarak açıklanan SUNGUR, belli bir irtifa ve başlangıç hızıyla atıldığı takdirde daha uzun menzillere ve yüksek irtifalara da ulaşabilecektir.

DefenceTurk