Türk savunma sanayii, sahadaki personelin kullandığı pek çok farklı silah sistemini üretir duruma geldi. Tabancalardan piyade tüfeklerine, keskin nişancı tüfeklerinden makineli tüfeklere kadar pek çok ürün birçok yerli firma tarafından üretilebiliyor.

Daha önce ihtiyacını yurt dışından karşılamak zorunda kalan güvenlik güçleri de artık ihtiyacını yerli ürünler ile karşılamakta. 29 Ekim kutlamalar kapsamında yurdun pek çok noktasında yürüyüş yapan komando birliklerinin SARSILMAZ tarafından milli imkanlarla üretilen SAR 56 piyade tüfeğini taşıdığı görüldü. Böylece komanda birliklerine yüklü miktarda SAR 56 piyade tüfeği teslim edildiği anlaşıldı.

SAR 56 piyade tüfeği sadece Komando birlikleri tarafından değil, Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından da kullanılıyor.

SAR 56

Özgün olarak geliştirdiği SAR 223 piyade tüfeğini Emniyet Genel Müdürlüğü’nün envanterine kazandıran ve MPT-76 piyade tüfeklerinin seri üretimini üstlenen az sayıdaki firmadan biri olan Sarsılmaz, bu alanda elde ettiği tüm birikimi bir potada eritti. Bu birikimin, sahadaki personelden alınan geri besleme ile harmanlanması ile de kullanıcı dostu ve ergonomik SAR 56 ortaya çıktı. SAR 56, kısa vuruşlu gaz piston tahrik sistemi ve 5.56×45 milimetre kalibresiyle yüksek performans sunarken, beş konumlu ve yanak destekli dipçiğiyle de kolay kullanım olanağı sağlıyor.

SAR 56’nın bu ergonomik yapısı, uzun ve sökülebilir el kundağının yanı sıra açılı el tutamağıyla zenginleşiyor. Sarsılmaz’ın SAR56’da kullandığı gaz tüpü çok ince ve hafif yapılı olduğundan namlunun doğal rezonansını etkilenmiyor ve bu sayede de daha isabetli atışlar yapılabiliyor. Yine tüfekde hareket eden mekanik aksamın namluyla ayni hizada oluşu nedeniyle tüfeğin tepme ve şahlanması oldukça az.

Bu sayede de hızlı ve doğru atış yapabilme imkanı daha da artıyor. Üzerinde pikatini ray bulunan tüfeğe, pek çok farklı optik sistem takılabiliyor. Kurulu değilken de emniyete alınabilen SAR 56 güvenliği ön plana alırken, çift taraflı mandal grubuyla da taktik kullanıma uyumlu bir yapı barındırıyor. Polimer toz kapağı, ergonomik kayış bağlantı halkası, adet göstergeli şarjörü SAR 56’nın diğer önemli özellikleri arasında. 

SAR 56’nın bir diğer önemli özelliği de silahın, farklı uzunluktaki namlu boyu seçeneklerine sahip olması. Tüfek; 7,5 inç, 11 inç ve 14,5 inç olmak üzere 3 farklı namlu boyu seçeneği sunuyor. Bu sayede kısa mesafeden uzak menzile kadar farklı koşullarda gerçekleşebilecek tüm görevlere uygun bir çözüm olarak öne çıkıyor. 7.5 inç namlu ile meskun mahal operasyonları gibi oldukça kısa mesafede gerçekleşen görevler rahatlıkla icra edilebilirken, 14.5 inç namlu ile daha uzun menzil ihtiyacının olduğu arazi operasyonları gibi görevler icra edilebiliyor.

Kaynak: M5