Türkiye, İstanbul sınıfı üç yeni fırkateynin inşasını onayladı.

Türk Donanması için 3 adet daha İSTİF Sınıfı Firkateyn üretilecek. Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanmıştı. Önemli kararların alındığı SSİK toplantısında, MİLGEM 6.7. ve 8’inci gemilerin üretimine başlanması kararlaştırılmıştı.

STM ana yükleniciliğinde devam ediyor Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında şu ana kadar Türk Donanması için dört adet ADA Sınıfı Korvet üretildi ve teslim edildi. Projenin 5. 6. 7. ve 8’inci gemilerinin ise İSTİF Sınıfı Firkateyn olarak üretilmesi kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda MİLGEM Projesi’nin 5. ve İSTİF Sınıfı Firkateynlerin ise ilgili olan TCG İSTANBUL Firkateyni (F-515)’nin donatım faaliyetleri, halihazırda devam ediyor. TCG İSTANBUL’un, gelecek yıl Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.

Yunan tedirgin

Yunan basınında Türkiye’nin savunma sanayii alanında attığı adımlar gündem olmaya devam ediyor. Yunanistan’da yayın yapan Pentapostagma gazetesi İ Sınıfı Fırkateynler için geçtiğimiz günlerde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde (SSİK) ek 3 gemilik üretim kararı verilmesini haberleştirdi.

Yunan medyası, Ege ve Akdeniz’e bakan füzesavarlar yerleştirilmesi gerektiğini yazdı.

TCG İstanbul, Ocak 2021’de denize indirilmişti

Sınıfın önde gelen gemisi TCG İSTANBUL, Ocak 2021’de denize indirildi ve ilk yerli firkateynin 2023’te Türk Donanması için hizmete girmesi planlanıyor. Komisyon ayrıca ATMACA Gemisavar füzesi ve AKYA ağır torpidosunun seri üretimini onayladı ve insansız platformlara eklenecek yeni yetenekleri görüştü.