Türkiye tasarım çalışmalarını tamamladığı insansız uzay aracı ile uzayda veri toplayıp dünyaya iletecek. 2028 yılında da yumuşak inişle Türkiye, Ay'da bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkeler arasına girecek.

Türkiye'nin yerli ve milli insansız uzay aracının tasarım çalışmalarını tamamlamak üzere.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnşallah cumhuriyetin 100'üncü yılında yani gelecek sene milli ve özgün roketimizle ay'a sert iniş gerçekleştireceğiz." diyerek Türkiye'nin ay yolculuğuna hazırlandığını duyurmuştu.

İmalata geçilecek

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, tasarım çalışmalarının devam ettiğini, 1-2 ay içinde sonuçlanacağını, daha sonra imalata geçileceğini söyledi.

Yıldırım, “İmalatın sonuçlanmasıyla beraber de zaten bunu uzaya fırlatıp ay'a ulaşacağız.” dedi.

Fırlatma testleri başarıyla yapıldı

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'de yüzde 100 yerli üretilmiş olan hibrit roket motorumuz olacak. Bu motorun testleri karasal ve fırlatma testleri başarıyla yapıldı, sadece uzaya adaptasyon çalışmaları var o devam ediyor. Uzayda roket motoru ateşleyen yedi ülke var dünya üzerinde, biz sekizincisi olmayı hedefliyoruz.”

Uzay aracı, 40 kilogram faydalı yük taşıyacak

Uzay aracının 40 kilogram faydalı yük taşıyacağını, çeşitli ölçüm araç gereçleri, teçhizatları, kameralar bulunacağını aktaran Yıldırım, “Üç günlük ay yolculuğunda bütün buradaki görüntüleri, verileri toplama bunları ülkemize ulaştırma ve işleme fırsatını elde etmiş olacağız. Roketin motorları ateşlendikten sonra üç gün sürecek Ay yolculuğu başlayacak. Ölçüm yapılacak, veriler toplanıp Dünya'ya iletilecek.” dedi.

Ay'a sert iniş yapacak roket, üç günlük yolculuğunda veri toplayıp dünyaya iletecek. 2028 yılında da yumuşak inişle Türkiye, Ay'da bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkeler arasına girecek.