Roketsan tarafından geliştirilen YALMAN Kulesi, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giriyor. MSB, YALMAN Kuleli Kaideye Monteli CİRİT (KMC) Silah Sistemi Projesi kapsamında kabul testlerinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu.

Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Tanksavar bölüklerine ilave yetenek kazandırmak maksadıyla başlatılan, UMTAS ve CİRİT füzelerini atabilen “Kaideye Monteli CİRİT Silah Sistemi Projesi” kapsamında, Konya/Karapınar’da icra edilen muayene ve kabul atışlarında belirlenen hedefler başarılı bir şekilde vuruldu.” ifadelerine yer verildi.

Roketsan, CİRİT Lazer Güdümlü Füze Sistemi’nin kara platformlarından da atılması amacıyla geliştirdiği Kaideye Monteli CİRİT (KMC) Aracı’nı uzun süre önce kullanıma sunmuştu. KMC aracından UMTAS ve L-UMTAS tipi anti-tank füzelerinin de atılması hedefiyle Roketsan, YALMAN Kulesi’ni geliştirdi. Adı halen KMC olarak anılsa da CİRİT Füzesi’ne ek olarak YALMAN Kulesi ile L-UMTAS ve UMTAS füzeleri de atılabiliyor.

YALMAN Kulesi ile teçhiz edilen KMC; azami 8 adet CİRİT Füzesi veyahut 4 adet L-UMTAS/UMTAS Füzesi taşıyabiliyor. Karma konfigürasyonda ise KMC, 4 adet CİRİT Füzesi ile 2 adet L-UMTAS/UMTAS Füzesi yüklü şekilde görev yapabiliyor.

KMC-Roketsan

Milli imkanlarla geliştirilen YALMAN Kuleli KMC Aracı için FNSS tarafından geliştirilen KAPLAN-10 platformu tercih edilmiş durumda. Ancak YALMAN Kulesi, istenildiği takdirde Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki diğer platformlara da entegre edilebilecek.

Stabilize tareti sayesinde 40 kilometre hıza kadar hareket halindeyken atış kabiliyeti sağlayan KMC Silah Sistemi, kullanıcıya 8 kilometre menzile kadar da yüksek vuruş kabiliyeti sunuyor. Bu sistem, ayrıca, üzerinde taşıdığı yüksek teknoloji ürünü elektro optik sistemle 20 kilometre menzile kadar da keşif ve gözetleme faaliyeti yürütebiliyor. KMC Silah Sistemi’ne, 7,62 mm Makineli Tüfek Entegrasyonu için de çalışmalar devam ediyor.

Kaynak: Savunmasanayist