Austin, ABD Başkanı Joe Biden'ın kabinesinin üyesi olarak bölgeye ilk ziyareti kapsamında Singapur'da yaptığı açıklamada, Çin ile yapıcı, istikrarlı bir ilişki sürdürmeye kararlı olduğunu ancak Pekin'in, Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerindeki iddiasının "uluslararası hukukta hiçbir dayanağı olmadığını" ve "bölgedeki devletlerin egemenliğini yok saydığını" söyledi.

Austin, ABD'nin bölgenin kıyı devletlerini uluslararası hukuk kapsamındaki haklarını koruma konusunda desteklemeye, Japonya ve Filipinler ile olan savunma anlaşması yükümlülüklerine bağlı kalmaya devam ettiğini belirtti.

Çin'in "anlaşmazlıkları barışçıl şekilde çözme ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterme" konusundaki isteksizliğinin sadece Güney Çin Denizi konusunda olmadığını aktaran Austin, "Ayrıca Hindistan'a karşı saldırganlık gördük. Tayvan halkına karşı istikrar bozucu askeri faaliyetler ve diğer baskıları gördük. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Müslümanlarına yönelik soykırım ve insanlığa karşı suçlar gördük." dedi.