AFP’nin haberine göre Arizona Üniversitesi McCain Enstitüsü’nde konuşma yapan Milley, “Bir sürü ihtimal gerçekleşebilir. Bazı ihtimaller kötü, bazıları çok kötü olabilir” dedi. ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD güçlerinin 11 Eylül tarihine kadar Afganistan’dan tamamen çekileceğini açıkladığı konuşmasından sonra Milley, konu hakkında, “En kötü durumda Afgan hükümeti ve ordusu çöker. El Kaide’ye teslim olan ülkede iç savaş ve insani felaketler yaşanır. Öte yandan ülkede 350 bin kişilik bir ordu var. Bugün Afganistan’da Taliban’a karşı operasyonlar düzenleyen bir hükümet var” ifadelerini kullandı.

Mark Milley, ABD güçlerinin 1975 yılında Vietnam’ı terk etmesinden birkaç saat sonra Saygon şehrinin düşmesi gibi Kabil şehrinin de düşeceğinin kesin olmadığını açıkladı.

Orgeneral Mark Milley, “Çok farklı olasılık mevcut. Bir tahminde bulunmak istemiyorum. Neler olacağını görmek için beklememiz gerekiyor” dedi.

Washington, Afganistan’da ülkede yaşanan 20 yıllık savaştan sonra ABD ordusunu geri çekmeye hazırlanırken tehditler nedeniyle Kabil büyükelçiliğinde çalışan ABD personelini geri çağırdı.

Şarkul Avsat