Avrupa Birliği, (AB) İran ile nükleer müzakereler kapsamında 2 Haziran Çarşamba günü Viyana'da tarafların henüz müzakeresi süren kısımlarda son kez görüşülmesinin planlandığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi ise "Viyana müzakerelerine katılan delegasyonların daha fazla istişare için Tahran'a döneceklerini" ifade etti.

Görüşmelere başkanlık etmesinin yanında İran ile ABD arasındaki yoğun diplomatik çabalara da öncülük eden AB'den yapılan açıklamada toplantının ne zaman başlayacağı belirtilmedi.

Diplomatlar, anlaşmayı canlandırmak adına son tur müzakerelerin sonuçlandırılması için bugünkü toplantının yapılacağını ve ardından görüşmelerin en az bir hafta süreyle durdurulacağını söyledi.

Müzakerelerde taraflar ilerleme kaydettiklerini, ancak halen önemli olarak tanımlanan detaylı konuları tartışma ve çözmeye çalışma sürecinde olduklarını bildirdiler.

Müzakereler, katılımcı tarafların hem ABD'nin hem de İran'ın 'Kapsamlı Eylem Planı' hükümlerine bağlılığa geri döndüğü bir çözüme, kısa sürede ulaşmayı umduğu bir zamanda gerçekleşiyor.

Ruhani: Washington ile temel sorunlar çözüldü

İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, "Viyana'daki nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ve Washington ile temel sorunların çözüldüğünü" söyledi.