ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan mahkemesinin, Suud Kızılayı çalışanı Abdurrahman el-Sadhan'ı 20 yıl hapis ve ardından 20 yıl yurt dışına seyahat yasağı ile cezalandırıldığı kararın onanmasından endişe duyduğunu açıkladı.

Dışişleri Sözcüsü Ned Price, konuya dair yazılı açıklamasında, "Suudi Arabistan mahkemesinin insani yardım görevlisi Suud vatandaşı Abdurrahman el-Sadhan'nın 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve hapis süresine müteakiben de kendisine 20 yıl seyahat yasağı vermesine ilişkin cezayı onadığına yönelik haberler bizi hayal kırıklığına uğrattı." ifadelerini kullandı.

Bu davanın temyiz sürecini yakından takip ettiklerini belirten Price, Sadhan'ın kötü muameleye maruz kaldığı, aile üyeleriyle iletişim kuramadığı ve adil yargılanma haklarına saygı gösterilmediğine dair iddialardan kaygı duyduklarını belirtti.

Her düzeyde Suudi Arabistan yetkililerine, ifade özgürlüğünün hiçbir koşulda ceza gerektiren bir fiil olmaması gerektiğini söylediklerini kaydeden Price, "Suudi Arabistan ile ilişkilerimizde insan hakları konusunun rolünü artırmaya devam edeceğiz ve tüm bireylerin insan haklarına saygı gösteren yasal reformlar yapılmasını teşvik edeceğiz." dedi.