MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partinin grup toplantısında konuşuyor. Bahçeli'nin açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"Covid-19 salgının enkazı ortada duruyorken, bir savaşın küresel ve bölgesel dengeleri sarsacağını, dünyanın diplomatik ve ekonomik imajını bozacağı gelişmelerle sabittir. Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü temaslar ateşkes ve barış ümitlerimizi canlı tutmaktadır. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaları yatıştıracak, arabuluculuk yapacak tek ülke olarak öne çıkmıştır. Ateşkes mutlak suretle tesis edilmelidir.

Masumlar hedef alınmaktadır, sınırlar insanlarla dolup taşmaktadır. Sadece Türkiye'ye gelen Ukraynalı sayısı 20 bini bulmuştur. Rusya-Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmeler sonuç vermemiştir. Savaşın 12'nci gününde Rusya'nın geçici ateşkes kararı alması ilk bakışta iyimser değerlendirmelere nefes aldırmış olsa da bu gelişme, daha şiddetli çatışmaların habercisi olmuştur.

Karşımızda Rusya'nın iddia ettiği gibi iki taraflı bir anlaşmazlık değil, tek taraflı işgal söz konusudur. Burada sorumluluk Rusya'nındır. Ukrayna topraklarına musallat olan Rusya'dır. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Sayın Dışişleri Bakanımızın kararlı, istikrarlı diplomatik çabalarından dolayı kutluyor, teşekkür ediyorum.

ABD, AB ve NATO günü kurtarmanın çabası, kızıştırmanın, kendi aralarındaki ittifak gücünü temerküz etmenin peşindedir. Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın 'Tüm ölümlerden NATO sorumlu' beyanı her açıdan düşündürücüdür. Rusya'nın çatışmaları rölantide ilerlettiği, mevcut Ukrayna hükümetini pes ettirmek istediği görülmektedir. Rusya'nın mevcut savaş halini, mutlak bir savaş dönüştürmek istemediği, masaya güçlü oturmak istediği ortadadır.

Rusya'ya yaptırımların orta vadede etkilerinin görülebileceği, ekonomik sistemden dışlanmasının mahsurlarının olacağı unutulmamalıdır. Rusya'nın Ukrayna genelinde işgali üç senaryo ile sonuçlanabileceği görülmektedir. Birincisi, kukla bir yönetimin iş başına gelmesi. İkincisi Ukrayna'nın ikiye bölünmesidir. Üçüncüsü ise iki bölgenin özerkliğine yönelik anayasa değişikliğinin yapılmasıdır. Bu 3 senaryo içindeki çözüm arayışları önümüzdeki günlerde mesafe alacaktır.