Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde 29 yıl önce 33 Müslüman’ın Madımak olaylarına karşılık olarak şehid edildiği daha sonra PKK ile ilişkilendirilen Başbağlar Katliamı davasında 20'si firari 21 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Başbağlar Köyü Derneği Başkanı Mehmet Ali Dikkaya, Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar, katliamın tanıkları ve mağdurlar ile avukatları hazır bulundu. 33 kişinin şehid edilmesinde parmağı olduğu düşünülmesine rağmen adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan sanık S.T, İstanbul Adliyesinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi aracılığıyla duruşmaya katıldı.

AA'da yer alan habere göre, adliye çevresinde polisin geniş güvenlik önlemi aldığı duruşmada, mahkeme başkanı, kimlik tespitinin ardından iddianameyi okuyup 33 kişinin şehid edilmesinde parmağı olduğu düşünülen sanıktan "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçundan dava açıldığını hatırlatarak savunmasını istedi.

Sanık S.T. ise suçlamaları kabul etmediğini ve Başbağlar'daki saldırıya katılmadığını belirtti.

İddianamede ne vardı?

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te 33 Müslüman’ın şehid edilmesi ve hadisenin daha sonra PKK ile ilişkilendirilmesiyle ilgili terör örgütü PKK/KCK üyesi oldukları ve katliamda sorumluluğu bulunduğu tespit edilen A.Ç, A.T, C.Ş, D.K, D.S, E.M, E.K, F.Y, H.S, H.A, H.Y, İ.H.A, İ.T.Y, M.İ, M.D, M.A, N.Ö, S.Ö, S.T, Ş.Ö. ve Ü.B. hakkında "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını, devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle 4 Ağustos 2022'de dava açıldı.

Başbağlar katliamında kullanılan silahların kriminal incelemesiyle ilgili bilgiler ve tanık ifadelerinin yer verildiği iddianamede, daha önce birçok farklı eylemlere katılmış PKK örgütü mensuplarının da ifadeleri yer alıyor.

Soruşturma aşamasında 20 sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmış, 1 sanık ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Asıl sorumlular kim?

Türkiye’de her gün bir faili meçhul hadisenin yaşandığı 90’lı yıllarda Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen Başbağlar katliamı, diğer hadiselerden bağımsız bir şekilde değerlendirilemez.

Zira Başbağlar katliamı da Madımak olaylarından üç gün sonra gerçekleşmiş, Madımak’ta ölen 33 kişiye karşılık Başbağlar’da 33 kişi şehid edilmiştir. Kimileri buna tesadüf olarak bakabilir; fakat yaşananlar bunun bir tesadüf olmadığını göstermiştir. Zira Başbağlar katliamı sebebiyle tutuklanan 20 kişi kısa bir süre sonra salıverilmiş, dava dosyası senelerce tozlu raflara terkedilmiştir.

Aradan yıllar geçtikten sonra, bu sene Başbağlar ile alakalı yeni bir dava açıldı; fakat bu dava da geçmişte yakalanıp salınan 20 firarî sanık üzerinden yürütülüyor. Oysa tetikçisi PKK ise bile asıl mesele bu katliamın azmettiricisinin kim olduğudur.

Buna ulaşılmadan söz konusu dava dostlar alışverişte görsün kabilinden bir yargılamadan başka bir mânâya gelmeyecektir! Takipçisi olacağız!